Istoria zbuciumată a fostei proprietăți a familiei Negroponte de pe Calea Floreasca
Terenul de circa 3.300 mp al familiei Negroponte de pe Calea Floreasca are o istorie zbuciumată și oarecum ciudată. Retrocedat către Dana Maria Negroponte în 2005 după 7 ani de lupte în justiție, terenul și conacul aferent, acum demolat, au fost închiriate după revoluție de Palace SRL, o firmă a lui Ovidiu Tender, de la CNSLR Frăția, care le avea în administrare. După retrocedare, însă, în 2006, a fost vândut către Green Invest Business Consulting SRL, controlată de grecii de la Arcons Construction.
Green Invest Business Consulting intenționa să dezvolte acolo o clădire cu 7 etaje, a primit și PUZ, în 2008, dar în 2013 a intrat în faliment.
Iar terenul a fost scos la licitație, iar creanța de 25,5 milioane de lei asupra proprietăților firmei deținută de Alpha Bank, a fost cumpărată de Victoria Ventures, companie fondată în 2012 de Ioannis Papalekas, fondatorul Globalworth, alături de românul Ioan Paul Rafail. Între timp însă, Papalekas a ieșit din afacere, care este controlată acum direct, în proporții egale, de alt cetățean grec, Ioannis Dragatakis și de Ioan Paul Rafail
Pentru terenul din Calea Floreasca, în suprafață de 3.297,3 metri pătrați, Green Invest Business Consulting SRL obținuse în 2008 de la Primăria Capitalei aprobarea PUZ-ului pentru un proiect imobiliar care includea clădiri de birouri de 7 etaje și spații comerciale. Abia în 2017, însă, creditorii companiei, sub coordonarea lichidatorului judiciar BDO Business Restructuring, au decis reluarea proiectului.
Începe proiectul?
Astfel, la finalul lui februarie 2017, aceștia au hotărât să angajeze o companie de consultanță care să se ocupe de parcurgerea tuturor procedurilor legale pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiectul imobiliar din Calea Floreasca, peste drum de proiectul One Floreasca City al One United Properties.. Costurile cu consultantul urmau să fie suportate de principalul creditor al Green Invest Business Consulting, compania imobiliară Victoria Ventures a lui Dragatakis și Rafail.
De altfel, aceasta cumpărase în 2016 creanța de peste 25,5 milioane lei a Alpha Bank asupra Green Invest Business Consulting, garantată, printre altele, și cu ipotecă asupra terenului din Calea Floreasca. Iar Victoria Ventures mai dezvoltase în zonă ansamblul rezidențial Floreasca 1, situat pe malul lacului, pe strada Gheorghe Țițeica. Dar lucrurile nu s-au petrecut după voia companiilor, iar în 2019 compania a decis să vândă terenul către proprietarii companiei de construcții gălățene Arcada Company, Spiru Mantu și Mihai Humă.
Dar în martie 2020, deși se semnase deja actul tranzacției pentru un preț de circa 8 milioane de euro, soarta a lovit din nou și la doar două săptămâni tranzacția era deja istorie. Picase, din cauza pandemiei de coronavirus. Așa că terenul, curățat, a rămas în continuare liber, așa cum e cel puțin din 2013.