La începutul lunii decembrie, președintele Vladimir Putin a aprobat bugetul federal al Rusiei pentru 2025, dedicând aproape 40% din cheltuielile anuale sectorului de securitate și apărare națională.
Alocare masivă de fonduri de către Rusia pentru cheltuieli militare evidențiază prioritatea pe care Kremlinul o acordă operațiunilor militare și războiului din Ucraina.
Peste o treime dintre cheltuielile Rusiei sunt direcționate către apărare
Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază, însă, că o astfel de creștere fără precedent a cheltuielilor militare (145 de miliarde de dolari) nu garantează o îmbunătățire proporțională a capacităților militare.
Deși banii sunt necesari pentru sprijinirea armatei, o parte semnificativă este destinată compensațiilor pentru soldați, veterani și familiile acestora.
Impactul economic pentru Rusia al militarizării excesive
Concentrarea excesivă asupra cheltuielilor militare riscă să reducă eficiența programelor sociale din Rusia. Această presiune pe buget poate submina economia, mai ales în contextul sancțiunilor internaționale și al declinului prețurilor la petrol, avertizează experții ISW.
„Aceasta înseamnă o redistribuire uriașă a resurselor către o activitate care nu va aduce creștere pe termen mediu – războiul. Ca orice bulă, se va sparge la un moment dat. Este mai probabil să spargă atunci când petrolul va ajunge la 40-50 de dolari pe baril”, arată Elina Rybakova, cercetător senior la Institutul Peterson de Economie Internațională.
Regiunile sărace din Rusia, sursa principală a recruților, au beneficiat temporar de plățile generoase oferite pentru serviciul militar. Totuși, pe termen lung, aceste fluxuri financiare nu vor compensa efectele destabilizatoare ale unei economii supraîncălzite, care riscă să se prăbușească dacă prețurile globale ale petrolului scad semnificativ.
Ce urmează pentru Ucraina?
În timp ce Ucraina continuă să reziste agresiunii, bugetul crescut al Rusiei ar putea prelungi conflictul. Totuși, instabilitatea economică internă a Rusiei și presiunile asupra regimului lui Putin pot influența decisiv direcția războiului.
Conform previziunilor, deși Rusia nu este pregătită pentru o retragere rapidă, iar costurile economice și sociale ale conflictului ar putea accelera eventualul său sfârșit.