Italia a câștigat competiția brânzei în fața Franței

Publicat: 15 dec. 2023, 22:30, de Alice Gherman, în Internațional , ? cititori
Italia a câștigat competiția brânzei în fața Franței
https://www.tasteatlas.com/

Cine crede că brânzeturile franțuzești sunt cele mai bune, se înșală! Recent, în top 100 cele mai bune brânzeturi de pe mapamond, realizat de „Taste Atlas”, Italia a învins Franța. Patru din cele mai bune șase brânzeturi din lume sono italiani.

Ce sunt brânzeturile franțuzești Reblochon, Mont d’Or, Comté, Saint-André? Mai nimic pe lângă cele italienești precum Parmigiano Reggiano și Buratta care ocupă locul 1 respectiv 3 cele mai bune sortimente de brânză din lume, potrivit Taste Atlas”, catalogul online al alimentelor din întreaga lume, în clasamentul top 100 cele mai bune brânzeturi din lume, ediția 2023-2024. După Parmigiano Reggiano care ocupă locul 1, urmează sortimentul grecesc de brânză Graviera Naxou din insula Naxos, apoi locul 3 i-a revenit sortimentului italian Buratta și abia pe locul 4 apare sortimentul frațuzesc Reblochon, pe locurile 5 și 6 urmează tot niște specialități italienești Stracchino di Crescenza respectiv Mozzarella di Bufala Campana după care urmează un sortiment de brânză spaniol Queijo Serra da Estrela și pe locurile 8 și 9 vin din nou brânzeturile francezilor Saint-André și Mont d’Or, iar pe locul zece, din nou, italienii au un cuvânt de spus cu sortimentul de brânză Grano Padano. Nu că brânzeturile franțuzești nu ar fi bune, dar se pare că preferințele consumatorilor înclină acum mai degrabă spre Italia. Anul trecut, opt brânzeturi din top 10 mondial erau italiene, iar clasamentul din acest an vine să confirme popularitatea brânzeturilor din Bella Italia.

România nu are niciun sortiment de brânză locală prezent în acest top 100 cele mai bune brânzeturi ale lumii. Avem diferite tipuri în alte clasamente specializate. De pildă, urda de află pe locul 17 la categoria „brânzeturi din zer”, cașcavalul afumat se află pe locul 10 la „brânzeturi afumate”, telemeaua de Ibănești și brânza de burduf sunt pe locurile 36 respectiv 40, la categoria „brânzeturi din lapte de oaie”.