Italia: Prima procedură de sinucidere asistată în cazul unui bărbat, 44 de ani, tetraplegic de un deceniu

Publicat: 17 iun. 2022, 15:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Italia: Prima procedură de sinucidere asistată în cazul unui bărbat, 44 de ani, tetraplegic de un deceniu
deces-covid-19

Federico Carboni, 44 de ani, tetraplegic de zece ani, este primul italian care a urmat procedura de sinucidere asistată, joi, 16 iunie, transmite Courrier international. La ora 10.55, singurul deget pe care îl mai putea mișca a pornit administrarea medicamentului. La ora 11.05, anestezistul a constatat decesul.

Nu neg că regret de a pune punct existenței mele, viața este fantastică și nu avem decât una. Dar din nefericire lucrurile s-au întâmplat așa. Am făcut tot ce am putut să-mi depășesc handicapul, dar am ajuns la capătul puterilor din punct de vedere mental și fizic. Nu mai am autonomie, sunt ca o barcă în derivă într-un ocean. Sunt pe deplin conștient de perspectivele mele și deci complet liniștit legat de gestul pe care mă pregătesc să-l fac. (…) În sfârșit, sunt liber să zbor unde vreau”.

Cu aceste cuvinte, scrie cotidianul Corriere della Sera, Federico Carboni și-a luat adio de la viață. Bărbatul de 44 de ani, tetraplegic de aproape un deceniu, s-a făcut cunoscut prin atitudinea lui în favoarea dreptului la o moarte demnă.

Sinuciderea asistată, diferită de eutanasie prin faptul că pacientul se sinucide, este teoretic legală în Italia din 2019, când Curtea Constituțională a stabilit condițiile necesare pentru a recurge la acest gest. Ele au fost rezumate de ziarul La Stampa din Torino: să fii menținut în viață prin tratamente esențiale; să fii afectat de o patologie ireversibilă, sursă de suferințe fizice și psihice estimate ca fiind insuportabile pentru pacient; a fi pe deplin capabil de a lua decizii liber și informat; de a nu dori alte tratamente contra durerii și a nu opta pentru o sedare profundă (practică autorizată care duce în final la deces, dar mult mai încet).

Federico Carboni îndeplinea toate aceste condiții, totuși, deplânge Corriere della Sera, ”el a trebuit să aștepte treisprezece luni înainte de a putea să facă vizitele medicale necesare și alte câteva luni suplimentare – cu plângeri și acțiuni în justiție – pentru a obține medicamentul destinat să-l adoarmă pentru veșnicie, precum și modul lui de administrare.

Deoarece, în Italia, condiția ca sinuciderea asistată a lui Carboni să fie legală a fost ca el să declanșeze administrarea medicamentului letal. Ceea ce nu a fost puțin lucru din cauza că Federico Carboni era aproape imobilizat.

Asociația Luca Cascioni a transmis că Federico Carboni a murit la el acasă după ce și-a administrat un produs letal printr-un aparat special, care a costat aproximativ 5.000 de euro.  Întrucât Carboni nu a putut achita această sumă, el a făcut apel la Asociația Luca Coscioni, care a organizat o colectă de fonduri pentru el, precizează un site de știri. Suma necesară a fost adunată în timp record, ceea ce demonstrează importanța acordată de un număr mare de italieni acestui subiect foarte sensibil, asupra căruia Curtea Constituțional a decis, dar care încă nu este reglementat printr-o lege.