Italia, Suedia, Danemarca vs. România: Cum stăm la capitolul pensii și ani de muncă

Publicat: 29 iul. 2024, 07:28, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Italia, Suedia, Danemarca vs. România: Cum stăm la capitolul pensii și ani de muncă

Un studiu realizat de Eurostat a scos la iveală o situație specială cu care se confruntă România. Astfel, în ceea ce privește durata medie a anilor de muncă înainte de pensionare, românii nu stau la fel de bine ca alte state, având cei mai puțini ani înregistrați în Europa. Datele arată că, avem o medie de doar 32,2 ani de muncă.  Alte țări europene, cum ar fi Suedia, au o durata medie de aproximativ 43 de ani.

Pe lângă faptul că avem cei mai puțini ani de muncă înregistrați, ultimele date arată că avem și cele mai mici pensii. Pensia medie în România este de aproximativ 450 de euro. Pensia medie a românilor este considerabil mai mică față de pensia medie din Țările de Jos, care se ridică la aproximativ 3,000 de euro.

România, codașă din nou

Un alt exemplu este și Suedia, acolo unde oamenii lucrează în medie aproximativ 43 de ani și primesc o pensie de 2,100 de euro. În Danemarca, timpul mediu petrecut în câmpul muncii este de 41, 3, iar pensia medie ajunge la aproximativ 1,700 de euro.

Conform datelor furnizate de Eurostat, România înregistrează cea mai scurtă perioadă de activitate profesională din Europa, cu o medie de 32,2 ani. Această durată redusă contribuie la un nivel scăzut al pensiei medii, care se situează în jurul valorii de 450 de euro. Comparativ, în Italia, durata medie de muncă este de 32,9 ani, iar pensia medie este semnificativ mai mare, ajungând la aproximativ 1300 de euro.

Citește și: Aplicația care îți spune când vei ieși la pensie și cu cât ai cotizat. Când va fi aceasta disponibilă în România?

Ineficiența sistemului de pensii din România: Recuperarea contribuțiilor sub 50%

În România, vârsta standard de pensionare este stabilită la 65 de ani. Totuși, anumite categorii socio-profesionale, precum militarii, magistrații și diplomații, au posibilitatea de a se pensiona la vârsta de 50 de ani. Aceste excepții contribuie la scăderea duratei medii de activitate profesională în țară.

În ceea ce privește contribuțiile și beneficiile pensionarilor, se observă că românii recuperează mai puțin de jumătate din contribuțiile efectuate pe parcursul vieții active, iar pensiile primite sunt aproape jumătate din nivelul acestor contribuții.