Italia, un şoc pentru toată Europa! Cine va conduce țara
Italia va avea alegeri generale pe 25 septembrie, anunţul fiind făcut în ziua în care premierul italian Mario Draghi a demisionat, potrivit BBC.
„În Italia are loc una dintre cele mai importante crize politice din istoria Republicii Italiene”, apreciază Rai News, citând reacția comisarului european al economiei, Paolo Gentiloni: „Dansul iresponsabililor împotriva premierului Draghi poate provoca o furtună perfectă”. La Libre Belgique explică faptul că „trei partide ale coaliţiei lui Draghi au anunţat că nu participă la un vot de încredere cerut de prim-ministru în Senat, ceea ce a dus la sfârşitul de facto al guvernului de uniune naţională”.
Publicația spaniolă Cadena Ser reține că „sindicatele, patronatele, numeroase asociații de tot felul și chiar Biserica Catolică încurajaseră continuitatea lui Draghi din cauza crizei economice, energetice și sociale în curs”. Le Monde vorbește despre „Sfârşitul erei lui Mario Draghi în Italia, un şoc pentru toată Europa” – într-un moment care „nu putea fi mai prost pentru Italia, pentru zona euro şi pentru întreaga UE”. Draghi „era considerat la Bruxelles garantul unei reveniri a încrederii prin reforme destinate să repună pe şine Italia, percepută drept veriga slabă a zonei euro. Demisia lui în momentul în care alţi doi piloni ai UE, cancelarul Scholz şi preşedintele Macron, sunt slăbiţi reprezintă un şoc major pentru UE”.
Un aranjament temporar
The Financial Times consideră că situația e într-adevăr dificilă, dar temerile privind o evoluție haotică pot fi exagerate. Încă de la învestirea lui în 2021, toată lumea știa că guvernul Draghi e doar un „aranjament temporar” cu o dată clară de expirare, alegerile din 2023. „Problema-cheie a politicii italiene în era Draghi a fost menținerea efortului de reformă și după ce omul care o personifică va părăsi scena publică”.
Acea problemă n-a dispărut niciodată, iar demisia lui Draghi nu face decât să urgenteze necesitatea găsirii unei soluții. Potrivit The Economist, alegerile anticipate vor surveni într-un „moment nu tocmai oportun, pe fondul a cel puțin trei crize interconectate: războiul din Ucraina, energia și inflația”. „Și, date fiind procedurile greoaie din Italia de alegere și instalare a unui nou cabinet, procesul decizional din a treia economie a UE va fi paralizat cel puțin până la sfârșitul lui octombrie”.
Cine ar putea câștiga
Portalul european EUObserver notează cine ar putea câștiga alegerile: „Giorgia Meloni, al cărei partid de extrema dreaptă din opoziție, Frații Italiei, conduce în sondaje, poate câștiga alegerile în parteneriat cu Salvini și Berlusconi.
Fostă simpatizantă fascistă aliată cu partide naționalist-conservatoare precum Vox din Spania și Lege și Justiție din Polonia, ea ar putea deveni primul premier femeie al Italiei”. Portalul mai notează, potrivit Rador, că, coincidență sau nu, toate cele trei partide care l-au răsturnat pe Draghi) simpatizează cu președintele rus Vladimir Putin.