Îți cauți un job? În România sunt aproape 50.000 de locuri vacante de muncă
Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 47.300 în al treilea trimestru din acest an, în creştere cu 7.700 faţă de trimestrul anterior. Cele mai multe locuri de muncă se găsesc în industria prelucrătoare, în sănătate și în administrația publică.
Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în trimestrul III 2021, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,05%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,81%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,71%).
În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (10.200 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,94%. Sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 6.200 locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5.700 locuri vacante în administraţia publică, iar 2.800 locuri vacante în învăţământ.
Mineritul și imobiliarele, cele mai puține oferte de slujbe
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă (0,16%), tranzacţii imobiliare (0,18%), şi alte activităţi de servicii (0,21%).
Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (30 de locuri vacante), respectiv în industria extractivă şi alte activităţi de servicii (100 de locuri vacante pentru fiecare secţiune în parte).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante. Astfel, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în învăţământ (+0,57 puncte procentuale), industria prelucrătoare, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv intermedieri financiare şi asigurări (+0,21 puncte procentuale pentru fiecare secţiune în parte).