ITU 2022/Delegaţiile oficiale de la conferinţele ITU vor avea în componenţă şi reprezentanţi ai mediului academic
Reprezentanţi ai mediului academic vor face parte din delegaţiile oficiale care urmează să participe la conferinţele importante organizate de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU), prevede Rezoluţia 169 revizuită, aprobată în cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU (PP-22), ce are loc în această perioadă la Bucureşti.
Conform documentului, statele membre ale ITU sunt invitate să ia în considerare includerea unor membri ai mediului academic în delegaţiile oficiale, participante la conferinţele importante ale Uniunii, şi, de asemenea, să-şi informeze mediul academic cu privire la rezoluţie, să le încurajeze şi să le sprijine să participe la activităţile organizaţiei.
În acelaşi timp, la PP-22 au fost adăugate puncte noi în Rezoluţia ITU 135, care se referă la asistenţa tehnică şi consilierea ţărilor în curs de dezvoltare privind tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). Totodată, se notează contextul pandemiei de COVID-19 şi se menţionează planul Secretarului General al ONU privind realizarea conectivităţii universale până în anul 2030. În plus, este subliniat rolul din ce în ce mai mare al birourilor regionale şi regionale ale ITU.
„În conformitate cu Rezoluţia 135 revizuită, reamintind Foaia de parcurs a Secretarului General al ONU pentru cooperare digitală şi având în vedere că COVID-19 a evidenţiat rolul critic al telecomunicaţiilor/TIC şi a scos în evidenţă inegalităţile digitale uimitoare între şi în interiorul ţărilor, PP-22 a convenit că UIT ar trebui să asiste ţările, inclusiv prin birourile regionale ale UIT, în special ţările în curs de dezvoltare, care solicită sprijin pentru planurile lor de dezvoltare a infrastructurii, ţinând cont de planurile lor de migraţie tehnologică, în funcţie de situaţia lor reală şi de specificul lor de dezvoltare”, se arată într-o comunicare oficială a organizatorilor.
Totodată, în textul revizuit PP-22 a convenit că Biroul de Dezvoltare a Telecomunicaţiilor (BDT) al ITU va facilita implementarea proiectelor în cadrul iniţiativelor regionale, luând în considerare atât contribuţiile în numerar, cât şi/sau în natură din partea statelor-membre.
„Acesta va lucra la creşterea cunoştinţelor, a conştientizării şi a dezvoltării capacităţilor şi a programelor de dezvoltare cu privire la rolul evolutiv al telecomunicaţiilor/TIC în toate aspectele vieţii, prin platforme relevante, inclusiv centrele de formare ale academiei ITU şi centrele de transformare digitală. De asemenea, prin birourile regionale ale UIT, va sprijini şi sprijini ţările în curs de dezvoltare pentru a ţine pasul cu dezvoltarea tehnologică prin implementarea proiectelor de dezvoltare sau sprijinirea iniţiativelor naţionale în cooperare cu alte părţi interesate, dacă este necesar, în limita resurselor disponibile”, precizează sursa citată.
Nu în utimul rând, prin modificarea Rezoluţiei 184, se implementează alte mecanisme de schimb de informaţii pentru a permite popoarelor indigene să acceseze informaţii relevante despre bursele ITU. „Revizuirea include, de asemenea, luarea în considerare a distribuţiei geografice echitabile atunci când oferă burse ITU popoarelor indigene. Pentru a permite participarea popoarelor indigene la atelierele, seminariile şi evenimentele ITU, facilitând astfel includerea lor digitală, rezoluţia revizuită invită statele membre să promoveze şi să elaboreze mecanisme de schimb de informaţii”, notează ITU.
Plenul PP-22 a mai aprobat, în această săptămână, Rezoluţia 94 privind Auditarea conturilor Uniunii, Rezoluţia 150 referitoare la Aprobarea conturilor Uniunii pentru anii 2018-2021, precum şi Rezoluţia 151 pentru Îmbunătăţirea managementului bazat pe rezultate în ITU.
România organizează, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22).
Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei sunt: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune.
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.
Înfiinţată în urmă cu 157 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.