ITU 2022 / Noul secretar general adjunct al ITU: Soluţiile la problemele de astăzi trebuie căutate numai împreună
Trebuie să ne asigurăm că, din punct de vedere operaţional, vom învăţa din cele mai bune practici manageriale, iar singura modalitate de a găsi soluţii la problemele de astăzi este să le căutăm împreună, cu inimile şi minţile deschise, a declarat noul secretar general adjunct al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), Tomas Lamanauskas, în discursul susţinut imediat după anunţarea rezultatelor votului din cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU (PP-22), organizată la Bucureşti.
„Într-adevăr, acesta nu este un premiu pe care îl primesc şi ştiu asta. Aceasta este o mare încredere, o mare încredere din partea voastră a tuturor, o mare încredere în mesajele pe care le-am împărtăşit în timpul campaniei (…) Vreau cu adevărat să le recunosc meritele contracandidaţilor mei. Dr. Chaesub Lee, care a contribuit mult la ITU, în special în ultimii opt ani, şi Gisa Guatal Purcell care a muncit din greu în promovarea problemelor statelor mici şi în curs de dezvoltare şi ale altor ţări din întreaga lume. Desigur, o felicit pe doamna secretar general aleasă, Doreen Bogdan-Martin. Va fi a treia oară când vom lucra împreună, de fapt a treia oară când ea este şefa mea! Aştept cu nerăbdare asta. Mâine începe munca adevărată. Acest lucru este esenţial pentru stabilirea bazei pentru revizuire în anii următori. Trebuie să ne asigurăm că, din punct de vedere operaţional, vom învăţa din cele mai bune practici manageriale. Promit că aici, întotdeauna, va fi loc pentru toată lumea – mare sau mic, puternic sau nu, bogat sau sărac. În circumstanţele în care ne aflăm astăzi, singura modalitate de a găsi soluţii este numai dacă ne unim să le căutăm împreună şi să facem asta cu inimile şi minţile deschise”, a spus Lamanauskas.
Acesta s-a angajat, de asemenea, să promoveze parteneriate largi pentru conectivitate, să sporească ambiţiile ITU şi ale industriei privind emisiile nete zero şi sustenabilitatea climei, respectiv să integreze managementul bazat pe rezultate în toate procesele organizaţiei pe care o reprezintă.
Lituanianul Tomas Lamanauskas a fost ales, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, în funcţia de secretar general adjunct al ITU şi devine, astfel, unul dintre cei cinci directori de top ai agenţiei specializate ONU pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor. Mandatul pe patru ani obţinut de Lamanauskas va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Pe 29 septembrie 2022, americanca Doreen Bogdan-Martin a fost aleasă în funcţia de secretar general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), pentru următorii patru ani, după voturile acordate la scrutinul organizat la cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor ITU (PP-22), eveniment ce are loc la Bucureşti în această perioadă.
Astfel, în urma opţiunilor de vot acordate de către toate statele-membre ITU, Doreen Bogdan-Martin a obţinut 139 dintre sufragii, iar candidatul din Federaţia Rusă, Rashid Ismailov, un număr de 25 de voturi.
În ultimii opt ani, şefia Uniunii Internaţionale a Comunicaţiilor a aparţinut Chinei, prin Houlin Zhao.
De asemenea, statele membre ale ITU au încheiat, pe 30 septembrie, votul directorilor de birou responsabili pentru cele trei domenii principale de activitate din organizaţie. În acest sens, directorii Biroului ITU pentru perioada 2023-2026 sunt: Mario Maniewicz (Uruguay) – reales pentru al doilea mandat în funcţia de director al Biroului de radiocomunicaţii al ITU; Seizo Onoe (Japonia) – ales director al Biroului de Standardizare a Telecomunicaţiilor al ITU; Cosmas Zavazava (Zimbabwe) – ales director al Biroului de Dezvoltare a Telecomunicaţiilor al Uniunii.
România organizează, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, la Palatul Parlamentului, cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22), la care participă peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări.
Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei sunt: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune.
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.
Înfiinţată în urmă cu peste 150 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.