Iulian Fota: Principala responsabilitate a viitorului președinte al României va fi să pregătească țara pentru război

Publicat: 03 iul. 2024, 17:46, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Iulian Fota: Principala responsabilitate a viitorului președinte al României va fi să pregătească țara pentru război

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a discutat miercuri despre creșterea amenințărilor globale și instabilitatea generată de schimbările geopolitice.

El a subliniat riscul ca România să fie nevoită să își apere militar teritoriul. Fota a afirmat, într-un interviu exclusiv pentru Digi24, că „responsabilitatea principală a viitorului președinte al României va fi pregătirea țării pentru o agresiune militară inevitabilă.”

Iulian Fota subliniază că avertismentele miniștrilor de externe și apărării din Europa, care au vorbit despre necesitatea pregătirii pentru un conflict de amploare, trebuie luate în serios. El consideră că viitorul președinte trebuie să pregătească țara pentru un astfel de scenariu: „De la sfârșitul anului trecut, cel puțin nouă oficiali de rang înalt au declarat că trebuie să ne pregătim pentru o agresiune militară în următorii ani.”

Alexandru Rotaru: Ne puteți oferi mai multe detalii?

Iulian Fota: Oficialii au păreri diferite despre momentul în care ar putea avea loc acest conflict. Unii estimează că ar putea avea loc peste trei ani, alții peste cinci sau opt ani, dar toți sunt de acord că este inevitabil. „Rusia, care nu a reușit să își rezolve problemele diplomatic, a recurs la soluții militare. China ar putea face același lucru în cazul Taiwanului. Iranul atacă direct Israelul cu drone și rachete, spre deosebire de atacurile indirecte de până acum. Creșterea numărului de țări care apelează la soluții militare este îngrijorătoare.”

El a adăugat: „De aceea discutăm despre un comisar pentru apărare, deoarece nu avem suficientă industrie de apărare și războaiele consumă milioane de obuze pe care nu le putem produce. Acest context, combinat cu populismul, duce la atacuri la adresa mea pentru discursul despre război. Dacă pledoaria mea este interpretată ca fiind pro-război, Ucraina este văzută ca vinovată, iar agresorul, Rusia, nu este sancționat. În acest context de confuzie morală, este dificil să identificăm ce trebuie să facem, dar, în opinia mea, constituția spune clar că președintele este responsabil de pregătirea pentru o agresiune militară.”

Reamintim că la începutul acestui an, mai mulți miniștri din UE au vorbit despre inevitabilitatea unui conflict major. De exemplu, ministrul german al apărării a declarat: „Trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029. Trebuie să promovăm măsuri de descurajare pentru a preveni înrăutățirea situației”, subliniind importanța finanțării, materialelor și personalului pentru acest obiectiv.