Izolarea socială și singurătatea au efecte devastatoare asupra inimii și creierului
Potrivit unui comunicat al American Heart Association, publicat săptămâna trecută, izolarea socială și singurătatea ar crește riscul de criză cardiacă și accident vascular cerebral.
Pentru început trebuie făcută distincția între singurătate și izolare socială.
Astfel, izolarea socială se caracterizează prin absența interacțiunii sociale periodice, în timp ce singurătatea este mai curând o emoție. Astfel, o persoană poate fi înconjurată de multe alte persoane și totuși să fie singură.
Totuși, niciuna din aceste situații nu este benefică pentru organism.
Peste patruzeci de ani de cercetări au demonstrat în mod clar că izolarea socială și singurătatea sunt asociate cu efecte nefaste asupra sănătății, subliniază Crystal Wiley Cene, care a coordonat grupul ce a studiat aceste fenomene.
Împreună cu echipa sa, Crystal Wiley Cene a analizat rezultatele cercetărilor publicate până în iulie 2021. Și rezultatele au condus la concluzia că singurătatea și izolarea socială, factori frecvenți și subestimați, afectează inima, mai ales vasele de sânge și creierul.
De asemenea, cercetătorii au constatat că, în cazul persoanelor singure, riscul de accident vascular cerebral crește cu 32% și cel de criză cardiacă cu 29%.
Izolarea socială și singurătatea sunt, de asemenea, asociate cu un prognostic mai defavorabil în cazul persoanelor care suferă deja de o boală coronariană sau de accident vascular cerebral, subliniază dr. Cene.
Datorită acestei descoperiri, cercetătorii speră că se va îmbunătăți asistența medicală a acestor pacienți.