Izvoarele dacice fac din nou furori în România! Doi giganți readuc gloria de odinioară

Publicat: 10 apr. 2025, 21:28, de Patrisia Brătan, în Turism , ? cititori
Izvoarele dacice fac din nou furori în România! Doi giganți readuc gloria de odinioară
sursa foto: colaj Puterea.ro

Izvoarele dacice din România și stațiunile balneare sunt celebre încă de pe vremea dacilor și romanilor. Turismul balnear din România s-a bucurat de un real succes, în perioada comunistă, dar după Revoluție stațiunile au ajuns în paragină.

Izvoarele dacice, din nou în centrul atenției

În ultimii ani, două dintre stațiunile din România revin la viață! Este vorba despre Călimănești, precum și despre Băile Felix. Aici urmează a fi inaugurate hoteluri de lux de către giganții Accor și Marriott. Astfel, stațiunile vor fi ajutate și pregătite să primească din nou un număr mare de turiști, că odinioară, relatează Știripesurse.ro.

Primul pas spre o evoluție sustenabilă a companiei Accor este aprobarea contractului de franciză de către Consiliul de Administraţie al societăţii.

„Prin îmbinarea excelenței serviciilor marca Mercure cu experienţa noastră în tratamentele balneare, ne propunem să oferim o experienţă memorabilă oaspeţilor noştri veniţi din întreaga lume”, se arată într-un anunț din partea reprezentanților companiei.

Pe de cealaltă parte, Marriott pariază pe Călimănești, spunând este o destinație cu potențial. Cu toate acestea, stațiunea necesită investiții consistente pentru a fi modernizată.

Potrivit datelor INS, stațiunile balneare din România au atras milioane de turiști, în 2023, mai relatează sursa citată. Dacă în urmă cu 10 ani, stațiunea a fost vizitată de doar aproximativ 680.000 de turiști, în 2023, numărul acestora a crescut la 1,1 milioane.

Călimănești – stațiune de interes național

Călimănești-Căciulata se situează pe malul Oltului, la poalele Munților Căpățânii și are o istorie bogată. Primele mărturii despre apele sale cu proprietăți terapeutice datează din perioada dacică, însă adevărata consacrare a zonei a venit odată cu descoperirile din epoca romană. Atunci, soldații romani foloseau izvoarele termale pentru tratarea rănilor.

Ca și stațiune balneară, Călimănești își începe „cariera“ abia din secolul al XIX-lea. În 1893, aceasta a fost declarată de interes național. De-a lungul secolului XX, Călimănești s-a dezvoltat, mai ales în perioada comunistă, după modernizarea și integrarea sa în rețeaua națională de tratament balnear.

Vezi și: A fost odată ca niciodată „Regina Europei“, acum, o simplă ruină

Băile Felix, dintr-un lăcaș sfânt, una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din țară

La doar câțiva kilometri de Oradea, Băile Felix au făcut furori ani de zile în turismul românesc. Povestea stațiunii a început în secolul al XVIII-lea când călugărul Felix Helcher de la Mănăstirea Klosterbruck din Moravia descoperă izvoarele termale ale zonei. El a decis ridice un șezământ destinat tratamentelor balneare. Atunci, Băile Felix devin una dintre destinațiile de top preferate pentru tratament și odihnă.

Izvoarele termale din stațiune, cu temperaturi ce pot atinge și 49 de grade Celsius, sunt renumite pentru beneficiile asupra aparatului locomotor, afecțiunilor reumatismale, neurologice și ginecologice.

În zilele noastre, Băile Felix se află într-o continuă modernizare și dezvoltare. Stațiunea a atras, de-a lungul anilor, atât turiști români, cât și străini.