Jaf la drumul mare. Romsilva cumpără tractoare la preț de Mercedes
Un anunț postat recent pe SEAP de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva scoate în evidență un aranjament financiar de proporții regizat de conducerea acestei regii.
Pe data de 12 decembrie 2024, Regia Națională a Pădurirlor (RNP) – Romsilva a postat pe SEAP anunțul prin care „dorește să achiziționeze în decurs de 36 luni până la 45 tractoare articulate forestiere; din care un număr cert de 30 TAF-uri iar suplimentar, în conformitate cu prevederile art. 221, alin. 1, litera a din Legea nr. 98/2016 cu modificările și completările ulterioare și conform Instrucțiunii ANAP nr. 1/2021, autoritatea contractantă va putea suplimenta cantitatea de TAF-uri cu 15 bucăți. Plata se va face cu un avans de 25% la livrare și rest de plată în 24 rate lunare” (https://www.e-licitatie.ro/
Peste 80.000 de euro pentru un tractor forestier
Valoarea totală estimată de achiziționare a acestor tractoare este de 18.245.641,83 de lei, adică 3.669.900 de euro. Asta înseamnă că prețul mediu al unui tractor articulat forestier este de 81.500 de euro. Numai că, la o simplă căutare la producătorii de asemenea utilaje, un asemenea tractor sau TAF nu depășește 40.000-50.000 de euro. La prețul de peste 80.000 de euro se poate achiziționa o limuzină de lux cum ar fi Mercedes, în niciun caz un tractor forestier sau TAF.
Alba-neagra cu… tractoare
Însă cele 12 persoane cu funcție de decizie din cadrul RNP care au răspuns de această licitație, în frunte cu directorul general Marius – Dan Sîiulescu, au menționat, din start, în anunț că este vorba de un aranjament, întrucât au precizat faptul că „ofertanții au obligația să includă informații cu privire la subcontractant”. Adică, nu se face achiziția direct de la producător, ci printr-un intermediar. Mai mult, o altă dovadă că licitația este cu dedicație și la prețuri uriașe reiese și din faptul că în anunț au precizat că „Autoritatea contractantă va putea suplimenta cantitatea contractului cu maxim 50%, reprezentând 15 buc. tractoare articulate forestiere, 15 buc. servicii tehnice periodice și 60 buc. dispozitive speciale (plase de lanț cu pinteni pentru fiecare roată), caz în care contractul se va prelungi prin act adițional cu o perioadă de 24 luni”. Astfel, „cantitatea maximă pe care autoritatea contractantă o poate achiziționa prin contractul ce urmează a fi încheiat fiind de 45 tractoare articulate forestiere, 45 servicii tehnice periodice și 180 dispozitive speciale (plase de lanț cu pinteni pentru fiecare roată)”. Practic, prin acest anunț, Romsilva face un joc de alba-neagra prin faptul că intenționează să achiziționeze cu 3.669.900 de euro un număr de 45 de tractoare, dar va „suplimenta cantitatea contractului cu maxim 50%, reprezentând 15 buc. tractoare articulate forestiere”, însă „cantitatea maximă pe care autoritatea contractantă o poate achiziționa prin contractul ce urmează a fi încheiat fiind de 45 tractoare articulate forestiere”.
DREPT LA REPLICĂ
Vă scriem în legătură cu articolul ”Jaf la drumul mare. Romsilva cumpără tractoare la preț de Mercedes”, publicat luni, 16 decembrie, în ediția online a cotidianului ”Puterea”, articol care conține informații false. Pentru o corectă informare a opiniei publice, vă rugăm să publicați dreptul la replică al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva:
Licitația la care faceți referire respectă întru totul legislația privind achizițiile publice, este una transparentă, la care se poate înscrie orice operator economic interesat și în niciun caz nu este ”un joc de alba-neagra”.
Prețul este unul estimat, iar în cazul în care un operator economic ar veni cu o ofertă ca cea prezentată de publicația dumneavoastră, de ”40.000 – 50.000 de euro”, cu siguranță ar câștiga licitația publică, desfășurată în condiții de legalitate și transparență totală.
Afirmațiile din articolul dumneavoastră, că licitația respectivă ar fi un ”aranjament” și că ar fi ”cu dedicație, la prețuri uriașe” sunt total false și denigratoare la adresa instituției noastre.
În aceste condiții, considerăm ca fiind nefondate acuzațiile lansate în articol, iar articolul respectiv nu contribuie la o informare corectă a publicului, aducând grave prejudicii de imagine Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Vă rugăm să faceți corecturile necesare, pentru o corectă informare a opiniei publice.
BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA