Jaf la muzeul Drents: Ilie Bolojan critică politizarea scandalului
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a vorbit la Digi24 despre jaful de la muzeul Drents din Olanda, un incident care a zguduit lumea culturală, aducând în prim-plan problema gestionării patrimoniului național. În opinia sa, furtul obiectului de mare valoare culturală reprezintă o pierdere simbolică pentru România, dar transformarea acestui subiect într-o dispută politică este inacceptabilă.
„Ni s-a furat un obiect care ține de identitatea noastră, ca țară. Să o muți într-o chestiune politică, să o exploatezi, mi se pare o chestiune lipsită de fairplay,” a declarat Bolojan.
Promovarea patrimoniului, benefică, dar cu respectarea regulilor
Ilie Bolojan a susținut că promovarea internațională a pieselor din tezaurul României este un demers valoros, însă a subliniat importanța respectării stricte a condițiilor de securitate. Politicianul a punctat că expozițiile itinerante sunt o practică obișnuită în lumea muzeală, dar organizarea lor trebuie să fie impecabilă.
„Cred că este bine ca lucruri care ne arată așa cum suntem, care ne arată istoria, să fie promovate în așa fel încât oamenii din România să știe mai bine ce se întâmplă în țara noastră, ce valori avem, dar și oamenii din Europa sau din lume. Practica de a face expoziții itinerante este o chestiune clasică, nu este ceva deosebit,” a explicat Bolojan.
El a oferit un exemplu personal, amintind de expozițiile organizate în perioada în care era primar al Oradiei: „Și eu când am fost primar am organizat expoziții itinerante la Oradea, atât la primărie, când am dezvelit statuia ecvestră a regelui Ferdinand, a fost mantia de încoronare, coroana regelui Ferdinand, dar toate respectând anumite proceduri.”
Necesitatea verificării procedurilor
Președintele Senatului a atras atenția asupra unor întrebări cheie legate de respectarea procedurilor în cazul bunurilor de patrimoniu transportate în străinătate.
„Problema este de văzut în ce condiții s-a făcut și dacă măsurile de securitate au fost respectate, pentru că într-o astfel de situație ai nevoie de niște aprobări interne. Trebuie văzut dacă într-adevăr s-a respectat circuitul de aprobări. Dacă s-a respectat, trebuiau făcute niște contracte care înseamnă contracte de asigurare, contracte de transport, contracte de pază. Se stabilesc toate detaliile pe care trebuie să le respecte cei care își asumă răspunderea pentru aceste obiecte de patrimoniu,” a precizat Bolojan.
Totodată, el a ridicat problema responsabilității muzeului Drents: „Trebuie verificat dacă într-adevăr muzeul olandez a respectat aceste condiții în așa fel încât să se vadă dacă toate măsurile au fost luate, pentru că la urma urmei este o infracțiune, este un jaf.”
Politizarea jafului, „lipsită de fairplay”
Ilie Bolojan s-a arătat deranjat de faptul că acest incident este folosit în scopuri politice, mai ales în contextul sensibil al alegerilor prezidențiale din luna mai.
„Nu e o problemă legată că s-a furat un lucru, nu e o problemă că e asigurat, ni s-a furat un obiect care ține de identitatea noastră, ca țară, care nu are, să spunem, o valoare,” a declarat Bolojan. „De la această chestiune, care poate să fie una tehnică, să o muți într-o chestiune politică, să o exploatezi, mi se pare o chestiune, cum să vă spun, lipsită de fairplay.”
El a criticat tendința de a folosi astfel de incidente pentru a crea o atmosferă de neîncredere și furie publică: „În această perioadă, în mod evident, tot ce se poate critica, tot ce se poate valorifica, tot ce se poate prezenta într-o cheie care să arate că unele lucruri se fac cu neglijență sau se fac prost și doar noi le putem face bine, și doar o canalizare a furiei populare este cea mai bună formulă, sigur că vor fi utilizate și asta va fi perioada pe care o să o avem până în luna mai, la alegerile prezidențiale. Este evident această chestiune.”