Jaful bicicletelor de lux: o poveste românească pe teritoriu francez

Publicat: 30 mai 2024, 11:14, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Jaful bicicletelor de lux: o poveste românească pe teritoriu francez

Iată că a apărut și partea a doua a capodoperei lui Vittorio De Sica, Hoții de biciclete! Acțiunea filmului este plasată, de această dată, pe teritoriu francez. Acolo unde, autoritățile franceze și române au reușit să destructureze o bandă de hoți originari din România, care au comis jafuri de peste 540.000 de euro în Franța.

Banda a fost prinsă în urma unui efort concertat între Brigada de Căutări din Toulouse-Saint-Michel și Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante (OCLDI). Povestea acestor jafuri nu doar că ne oferă o privire în culisele lumii criminalității organizate, dar și evidențiază complexitatea și determinarea autorităților în combaterea acesteia.

Modus operandi: furturile de biciclete de lux

Operațiunea bandei a început la 31 ianuarie 2023, când trei membri ai grupării au spart un magazin de biciclete din Rouffiac-Tolosan, în Haute-Garonne. În acea noapte, ei au furat biciclete electrice și accesorii în valoare de 55.000 de euro. Aceasta a fost doar prima dintr-o serie de 12 jafuri comise în sudul Franței, în regiuni precum Ardèche, Ariège, Aude, Bouches-du-Rhône, Haute-Garonne, Gers, Hérault, Pyrénées-Orientales, Tarn și Var.

Banda avea o abordare metodică și bine pusă la punct. Aceștia reperau magazinele țintite cu câteva ore înainte de jaf, folosind un vehicul utilitar furat în avans pentru a sparge vitrinele magazinelor. După ce furau marfa, de obicei biciclete ușor de transportat și revândut pentru mii de euro, hoții incendiau vehiculul sau îl acopereau cu un extinctor pentru a șterge urmele.

Destructurarea bandei

Autoritățile au început să dezvăluie detaliile modului de operare al bandei în urma unei anchete deschise după primul jaf din ianuarie 2023. Pe măsură ce investigația a avansat, au fost identificate 20 de persoane implicate în aceste furturi. Dintre acestea, patru suspecți au fost imediat identificați, iar trei dintre ei au fost încarcerați pentru alte infracțiuni. Unul dintre suspecți, considerat șeful bandei, a fost extrădat din Germania și plasat în detenție.

În octombrie 2023, o primă operațiune a avut loc, rezultând în arestarea unor suspecți și confiscarea de bunuri. Perchezițiile la domiciliul unui tăinuitor au dus la confiscarea a 7.500 de euro și două biciclete de teren. În total, au fost recuperate 40.000 de euro, 11 biciclete de lux și un număr mare de bijuterii.

A doua filieră: Marsilia

Pe lângă operațiunea din sudul Franței, autoritățile au descoperit o a doua filieră de hoți la Marsilia, formată din trei cetățeni români. Aceștia trimiteau bicicletele furate în România cu ajutorul unui camion. Identificarea acestei filiere a dus la o a doua operațiune, desfășurată simultan în Franța și România. În cadrul acestei operațiuni, autoritățile române au arestat zece persoane, dintre care șapte sunt așteptate să fie extrădate în Franța.

Consecințele și importanța operațiunii

Destructurarea acestei bande reprezintă un succes major pentru autoritățile franceze și române. În total, au fost recuperate 24 de biciclete de lux și numeroase piese de schimb, în valoare de zeci de mii de euro. Pe lângă bunurile recuperate, operațiunea a dus la identificarea și arestarea unor membri cheie ai rețelei de hoți.

Această poveste ilustrează cât de sofisticate pot fi rețelele de crimă organizată și cum colaborarea internațională este esențială pentru combaterea acestora. De asemenea, scoate în evidență vulnerabilitatea anumitor sectoare economice, cum ar fi comerțul cu biciclete de lux, în fața grupurilor infracționale bine organizate.

Ca-n filme!

Deși povestea jafului de biciclete de lux poate părea desprinsă dintr-un film de acțiune, ea este o realitate dură pentru proprietarii de afaceri afectați și pentru autoritățile care luptă împotriva criminalității organizate. Eforturile concertate ale polițiilor franceze și române demonstrează că, în ciuda complexității acestor infracțiuni, determinarea și colaborarea pot duce la succes în lupta împotriva infractorilor.

Această operațiune va rămâne, fără îndoială, în memoria autorităților și va servi drept exemplu de eficiență în combaterea infracțiunilor transfrontaliere. Rămâne de văzut cum vor continua să se adapteze și să evolueze aceste grupuri infracționale și ce noi metode vor fi dezvoltate pentru a le combate.