Jaful de la muzeul olandez. Intotero: „Directorul MNIR s-a bâlbâit, n-a știut să dea niște răspunsuri”

Publicat: 27 ian. 2025, 10:12, de Rona David, în ACTUALITATE , ? cititori
Jaful de la muzeul olandez. Intotero: „Directorul MNIR s-a bâlbâit, n-a știut să dea niște răspunsuri
Foto facebook

Vin informații în cascadă din Olanda. Posibil ca făptașii să fi fugit în Germania. Poliția nu exclude posibilitatea ca, printre infractorii implicați, să fie români, au declarat surse pentru ziarul olandez, De Telegraaf.

Ministrul Culturii, Natalia Intotero a declarat, la B1, ca la conferința de presa de la Ministerul Culturii, de duminica, nu trebuia expus public contractul expoziției de la Muzeul Drents Olanda și că directorul MNIR va trebui să dea mai multe răspunsuri: „Când lași portițe de interpretare în contract, parteneri tăi pot să jongla cu ele”.

„Articole de ieri spuneau despre anumite bănuieli, dar apoi pe finalul articolului era spus că poliția olandeză deocamdată nu a confirmat 100% de aceea, îi rog pe colegii de la Ministerul Afacerilor Interne care au colaborat cu colegii din Olanda să iasă și să spună ceea ce pot să spună, astfel încât să nu se pericliteze ancheta.

Vizavi de pază, ieri a fost făcut o conferință de presă de către directorul Muzeului Național de Istorie și colegii din minister care au avizat documentele de export.

Toată lumea este nemulțumită. Mulți spuneau că noi avem ceva de ascuns, că de fapt contractul nu există asigurare etc, motiv pentru care am cerut o conferință de presă, fiindcă nu avem ce să ascundem. Am zis, dacă există ceva cu caracter confidențial, arătați documentul pe partea de confidențialitate cu articol de lege cu tot ce este. Dar au pus la dispoziție contractul care a fost dat, presei”.

Acum sunt alte speculații: că nu ar fi trebuit să fie dat contractul presei

„A fost acea rugăminte să nu iasă în spațiu public cu fotografii. Nu se dorea să se ajungă ca toate rețelele de socializare să fie pline cu fotografii din contract . Au apărut fel de fel de insinuări și interpretări”.

 Cine trebuia să se asigure că sunt respectate toate condițiile notate în contract: pază, ziua si noaptea

„Muzeul National de Istorie este inițiatorul aceste expoziții. Dânșii, în calitate de organizatori și de negociatori cu partea olandeză, ar fi trebuit să realizeze acel contract, să nu existe posibilitatea de interpretare a vreunui cuvânt. Din punctul meu de vedere, am citit și eu contractul, am intrat în posesia lui după ce ați intrat și dumneavoastră, deci după acea conferință de presă și era stipulat foarte clar că acolo trebuie să fie și pază fizic 24 din 24h.

La pagina șase-șapte se spune că trebuie să fie pază 24 din 24h. Dacă se întâmplă ceva se sesizează centru-comandă și automat ei alertează și poliția intervin”.

Cele mai importante exponate se țin într-o încăpere din mijlocul muzeului, unde se ajunge cel mai greu, care nu are pereți exteriori, care nu are geamuri, etc.

 

 De ce piesele din patrimoniul național al României se aflau în singura încăpere a muzeului care avea un perete spre exterior?

„Atunci când faci un contract și când lași anumite portițe de interpretare, categoric partenerii tăi pot să jongleze și să interpreteze acel contract cum dorește.  Muzeul Național de Istorie este instituția care a inițiat această expoziție, care a inițiat acest contract. Acum, toate documentele au fost duse mai departe la acea Comisie de specialiști”.

De ce a ales Muzeul Național de Istorie, fix muzeul Drents din Olanda?

„Trebuie să-l întrebați pe domnul director al Muzeului Național de Istorie care, ieri, in conferința de presa s-a bâlbâit, n-a știut să dea niște răspunsuri.

 Eu vreau să vă spun doar atât că trebuie analizat de acum înainte toate astfel de solicitări. Așa cum sunt cetățeni români care călătoresc în Egipt la Paris și fac sacrificii pentru acea călătorie și plătesc hoteluri și plătesc restaurante ca să se bucure de ceea ce au țările respective, cred că ar trebui să fim și noi mai mai patrioți”.

 Riscăm să pierdem suma asigurată?

După ce ieri directorul muzeului a refuzat să spună suma pentru care au fost asigurate cele trei brățări dacice și coiful, cifrele au fost dezvăluite de secretarul de stat din Ministerul Culturii: aproximativ 30 milioane de euro.

„Directorul Muzeului Național de Istorie trebuie să vină cu acest răspuns. Directorul va fi prezent, de la ora 11:00, la Comisa pentru cultură. A fost convocat de membrii Camerei Deputaților. Acolo va fi întrebat de toate aceste lucruri”, a explicat Intotero.

sursa: adevarul.ro