Japonia. Patru decese, de la suplimente nutritive! Ce spun doi profesori din Franța și România

Publicat: 29 mart. 2024, 21:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Japonia. Patru decese, de la suplimente nutritive! Ce spun doi profesori din Franța și România
foto: Agerpres

Decesele a patru persoane  și peste o sută de spitalizări din Japonia sunt puse pe seama suplimentelor alimentare pe bază de drojdie de orez roșu, numit și ”benji koji”, eliberate fără prescripție medicală.

Doi specialiști, Jacques Fricker, medic nutriționist la Spitalul Bichat din Paris, și Ioan Fulga, profesor universitar farmacologie la Universitatea de Medicină și Farmacile ”Carol Davila”, ne oferă informații și recomandări despre suplimentele nutritive.

Suplimentele suspectate în acest scandal din Japoia sunt produse de grupul farmaceutic japonezKobayashi Pharmaceutical.

Suplimente pe bază de drojdie de orez roșu se pot procura și la noi mai ales online.

Opiniile specialiștilor

Jacques Fricker, medic nutrișionist la Spitalul Bichat din Paris, coautor al volumului ”Tout sur les complements alimentaires, les bons et le moins bons”, consideră că probabil este un defect din fabricație, de o contaminare a produsului cu un ingredient care nu-și găsea locul acolo și care poate fi toxic. De altfel, grupul japonez care a produs suplimentele a reacționat și a afirmat că este posibil ca materiile prime să fi conținut ingrediente pe care societatea nu avea intenția de a le folosi.

Drojdia de orez roșu este asociată cu unele riscuri. ”În general, este bine suportată, dar comportă riscuri musculare, ca în cazul statinelor. Atunci când mușchii sunt afectați, se produc deșeuri, ceea ce face și mai dificilă misiunea rinichilor, spune medicul Fricker. În acest sens, în ianuarie 2024, grupul japonez a primit semnale privitor la problemele renale detectate la unii consumatori ai acestui supliment.

Suplimentele pe bază de drojdie de orez roșu pot fi periculoase și pentru ficat, ceea ce explică interzicerea lor în Elveția, de exemplu.

Anticolesterol natural

Orezul roșu nu este tocmai o substanță inofensivă. Este un supliment care se comportă ca un anticolesterol natural. El conține o statină, monacolina – (prescrisă pentru scăderea colesterolului), precizează  Ioan Fulga profesor universitar farmacologie la UMF Carol Davila. Motiv pentru care produsul respectiv nu ar fi trebuit să circule ca supliment nutritiv, subliniază profesorul Fulga. În Uniunea Europeană, potrivit Directivei 83/2001, dacă o substanță este folosită ca medicament și se află într-un supliment nutritiv, acesta trebuie autorizat ca medicament.

 Din nefericire, suplimentele nutritive nu sunt bine supravegheate, nu au o rețea unică de distribuție, în așa fel încât dacă apar probleme să fie restrase rapid și în siguranță, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor, subliniază prof. univ Fulga.

În plus, ușurința cu care pot fi procurate online, evident, mărește riscurile asupra celor care le consumă, deoarce pot fi și toxice.

Suplimente nutritive: Recomandări

”Suplimentele nutritive ca și medicamentele trebuie indicate de medic și procurate din magazine. Așa se poate elimina riscul de fi consumate în cantități prea mari sau ca suplimentele să interacționeze cu un alt tratament. În niciun caz nu trebuie procurate online, care este o zonă total necontrolabilă”, subliniază prof univ. Ioan Fulga.

”Pe internet, trebuie să fii și mai atent. De exemplu, există produse de slăbit care se prezintă ca produse naturale, pe bază de plante, dar de fapt conțin amfetamine. Sunt eficiente în suprimarea senzației de foame, dar sunt ilegale și periculoase pentru sănătatea ta”, avertizează  medicul Jacques Fricker.