Jean Ionescu are previziuni proaste pentru agricultura românească

Publicat: 25 iun. 2024, 07:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Jean Ionescu are previziuni proaste pentru agricultura românească
Foto: Corteva

Jean Ionescu, Country manager pentru România și Republica Moldova al Corteva Agroscience, a declarat că nu are așteptări prea mari de la anul agricol 2023 – 2024. După estimările sale, până la 40% din culturile de porumb din sudul Moldovei și din Muntenia sunt  sau vor fi compromise, dacă nu plouă masiv în următoarea săptămână.

„În toată partea de sud a Moldovei, la fel ca și în estul Munteniei, porumbul este uscat. Și acolo unde încă nu este compromis, dacă nu plouă mult în următoarea săptămână, este pierdut. Doar în zonele cu irigații lucrurile stau mai bine”, a spus Jean Ionescu.

După părerea sa, lucrurile stau cu totul altfel în Transilvania. ”Dincolo de munți a plouat, totul este verde. Situația este total diferită și cred că în Transilania vor fi producții bune”, estimează el.

Aceeași situație se înregistrează și în ceea ce privește culturile de floarea-soarelui. „Vezi cum frunzele au început să se usuce, în condițiile în care calatidiul este încă destul de mic. Probabil că nu o să mai ajungă la maturitate. Nu au nici o șansă aceste culturi”, crede șeful Corteva România.

Despre producția de păioase crede că nu va fi una grozavă. „Seceta pedologică și-a spus cuvântul. După o toamnă și o iarnă secetoasă, în primăvară, păioasele au consumat și puținul de apă rămas în sol. Ca atare, porumbul și floarea soarelui nu au mai avut umezeala ,. Iar dacă nu există apă, degeaba există hibrizi speciali, tehnologie, tratamente. Fără apă nu se poate”, mai spune Jean Ionescu.

După părerea sa, la nivel național, producția totală de rapiță va fi de cel mult 1,7 – 1,9 tone/ha, față de 2,9 – 3 tone/ha anul trecut.

La nivel național estimează o producție de aproximativ 9 milioane de tone de cereale păioase (față de aproape 11 tone, anul trecut), 6,5 – 7 milioane tone (față de 8,52 tone, anul trecut) de porumb boabe și încă 3,2 – 3,3 tone de oleaginoase. În total, aproape 19 milioane de tone, adică în jur de o tonă/cap de locuitor.

Anul trecut, care nu a fost un vârf, recolta totală s-a ridicat la 20,57 milioane tone de cereale și oleaginoase.

„După cum evoluează lucrurile, cred că fără irigații nu se poate face nimic pentru a îmbunătăți lucrurile. Deocamdată, mare parte din agricultura românească depinde de ploaie!”, arată Jean Ionescu.

„Mai cred că vor fi mulți fermieri care după anul acesta vor avea probleme serioase, mergând poate, până la faliment. Sigur, pământul rămâne, dar e vorba despre oameni…”, a concluzionat șeful Corteva România.

Compania Corteva Agroscience este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de semințe agricole. Compania a rezultat din divizarea, în urma unei dispoziții a organismelor europene anti-trust, a gigantului rezultat din contopirea Pioneer, Dow Chemical și DuPont.

În România, Corteva este liderul detașat al producției și distribuției de semințe. Jean Ionescu conduce divizia din România încă de la înființarea sa, în urmă cu cinci ani.