JO Paris 2024: Cum s-a pregătit Institutul Pasteur
De peste de un an și jumătate, Institutul Pasteur din Paris se pregătește pentru a face față provocărilor legate de avalanșa de sportivi și turiști din perioada JO. Aici se lucrează 24 din 24, 7 zile din 7.
Sportivi, turiști… Aproximativ 15 milioane de persoane sunt așteptate în această vară, în perioada Jocurilor Olimpice și Paralimpice.
Parisul va reuni milioane de persoane și odată cu ele agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți de tot felul), care s-ar putea răspândi foarte rapid.
Sante Publique France a indicat că va fi deosebit de atentă la infecțiile de origine alimentară, la arbovirusuri (chikungunya, febra dengue, Zika) și chiar la rujeolă, infecție foarte contagioasă.
Cu patru zile înainte de Jocurile Olimpice, numărul cazurilor importate de febră dengue depășește deja 2.800 în Franța continentală, depășind recordul istoric din prima jumătate a anului trecut.
Ce este CIBU
Așadar, pentru a evita epidemiile, Institutul Pasteur s-a pregătit în consecință timp de un an și jumătate și a pus la punct în special CIBU: Celula de Intervenție Biologică de Urgență. Spitalele și autoritățile sanitare trimit aici mostre de sânge sau salivă.
„Ca parte a Jocurilor Olimpice, ne-am extins gama de teste pentru a include boli tropicale precum malaria, febra dengue, chikungunya”, explică Jessica Vanhomwegen, șefa centrului de identificare virală.
Teste și diagnostice rapide
„Înainte puteam detecta între trei și cinci virusuri într-un singur test, ceea ce am făcut este să dezvoltăm teste care, printr-o singură probă, ne permit să detectăm prezența a 24 de virusuri sau bacterii în mai puțin de două ore și, prin urmare, să identificăm cauza bolii”, explică ea.
Într-o altă sală specială, inginerul Charlotte Balière analizează în continuare probele. „În 15 minute, avem primele rezultate”, asigură ea. Pentru că trebuie să ne mișcăm repede, insistă Laurent Dacheux, director adjunct al CIBU.
„Dacă există persoane care sunt susceptibile de a fi afectate de boli foarte contagioase precum Ebola, ele sunt izolate în camere speciale. Și este absolut necesar să punem diagnosticul cât mai repede posibil pentru a confirma această carantină. Și, uneori, punem un diagnostic de gripă, dar cu atât mai bine”, subliniază el.
Douăzeci de cercetători și ingineri lucrează în cadrul CIBU zi și noapte, șapte zile pe săptămână.