Jocurile de noroc, la fel de periculoase ca alcoolul și tutunul!
Un studiu de mari dimensiuni, publicat în revista The Lancet, avertizează asupra efectelor nocive ale jocurilor de noroc asupra sănătății publice, comparând impactul acestora cu cel al alcoolului și tutunului.
De altfel, dependența de jocurile de noroc este considerată un flagel care s-a intensificat odată cu ascensiunea tehnologiilor digitale și cu accesibilitatea facilă la platforme de jocuri online. Este motivul pentru care cercetătorii fac apel la autoritățile publice să acționeze rapid și ferm.
Studiul arată că aproximativ 450 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu consecințele dăunătoare legate de jocurile de noroc: probleme de sănătate mintală, dificutăți financiare, tensiuni în familie etc.
Dintre aceștia, aproximativ 80 de milioane suferă de acest tip de tulburări de joc, o dependență marcată de incapacitatea de a-și controla comportamentul, cu toate efectele devastatoare asupra vieții de zi cu zi. Este motivul pentru care autorii studiului insistă asupra necesității de a considera jocurile de noroc o problemă de sănătate publică, la fel ca alcoolul și tutunul.
Conform rezultatelor studiului, jocurile de noroc reprezintă o cauză semnificativă a tulburărilor mintale. Aproximativ 15,8% dintre adulții și 26,4% dintre adolescenții care participă la jocuri de cazinou online sau sloturi prezintă simptome de tipul tulburărilor de jocuri de noroc.
Pentru pariurile sportive online, cifrele rămân ridicate, atingând 8,9% dintre adulți și 16,3% dintre adolescenți. Heather Wardle, profesor și copreședinte al unei comisii din cadrul revistei The Lancet, subliniază că industria jocurilor de noroc folosește metode de marketing sofisticate pentru atragerea unui public cât mai larg, în special prin intermediul platformelor online.
În prima linie, tinerii!
Studiul avertizează în special asupra vulnerabilității tinerilor la jocurile de noroc online, care sunt din ce în de mai atractive și distractive Kristiana Siste, expert care a participat la studiu, spune că, adesea, copiii și adolescenții sunt atrași prin promisiunea de a obține bani foarte ușor, designul distractiv etc.
Studiul mai atrage atenția că expunerea timpurie la jocurile de noroc mărește riscul de dependență la vârsta adultă. De asemenea, studiul se referă și la practicile agresive de marketing: sponsorizări de evenimente sportive, publicitate online direcționată și integrarea jocurilor de noroc în platformele digitale. Toate au ca scop captarea atenției și încurajarea de a juca mai mult, cu consecințe nebănuite pe termen lung.