Jocurile de noroc: suicid, familii distruse, dependență, probleme financiare
Un nou proiect de lege a fost adus în atenția senatorilor. Acesta urmărește interzicerea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori. În același timp, în aceeași propunere de act normativ se cere și diminuarea numărului de săli în localitățile din mediul urban, unde densitatea populației este mai mare. Inițiatorii proiectului susțin că jocurile de noroc distrug vieți, motiv pentru care au propus și ca acestea să fie interzise în cartierele rezidențiale sau la parterul blocurilor.
În toate sondajele existente, România fie se află pe ultimul loc, fie “se bate pe viață și pe moarte” cu vecina Bulgaria, pentru singurele locuri rămase în coada clasamentelor. Nu este însă și cazul numărului de săli de jocuri de noroc, unde țara noastră se află în primele cinci poziții, în fața noastră aflându-se Finlanda, Marea Britanie, Danemarca și Suedia. Și, tot potrivit ultimelor sondaje în domeniu, la capitolul preferințe, 60% dintre români preferă pariurile sportive, 35% jocurile de cazino, iar restul de 5% Poker, Bingo și loteria.
Cel mai mare pericol al jocurilor de noroc este dependența. Specialiștii avertizează!
La ora actuală, din punct de vedere al numărului de săli de jocuri de noroc sau pariuri, România se află în plină evoluție a unui alt fenomen extrem de periculos și anume: dependența față de jocurile de noroc.
Alina T, psiholog: ”Jucătorii cu probleme de dependență pot risca să-și piardă economiile, să își piardă locul de muncă sau să-și distrugă relațiile cu prietenii și familia, dar asta nu este tot. Jocurile de noroc pot fi costisitoare, iar jucătorii pot risca să-și piardă banii și să se îndatoreze, ceea ce poate duce la probleme financiare grave. În aceeași categorie aș include și problemele legate de sănătatea mintala, stres, anxietate și uneori chiar suicid”.
Pe aceeași listă neagră, pe lângă problemele sociale, mai sunt și fraudele și escrocheriile, subiecte mai mult sau mai puțin ținute departe de ochii lumii.
Când viața însă bate filmul…
Pentru o persoană care nu are nicio legătură cu acest gen de săli, intrarea în una poate fi o adevărată aventură aici, în România. Iar asta nu din cauza zgomotului sau a fețelor încordate, ci prin prisma răspunsurilor pe care le-ai putea primi, dacă le-ai adresa jucătorilor câteva întrebări. Am făcut și noi asta, iar la întrebarea pur românească de unde ai bani să joci, răspunsurile au fost : “i-am economisit”, “Treaba mea! Important e că mă distrez!”, „De la părinți!”, „ Păi, cum de unde? Am ajutoru’ ăla social”.
Dar, cum nici la capitolul ăsta nu noi, românii, am inventat roata, ci am preluat doar obiceiurile, în Statele Unite ale Americii, la ora actuală există numeroase organizații de reglementare ale jocurilor de noroc care au luat și iau în continuare măsuri pentru a proteja jucătorii și pentru a preveni dependența de jocurile de noroc. Un exemplu concret ar fi faptul că majoritatea cazinourilor au program de auto-excludere, prin care jucătorii se pot exclude temporar sau permanent din jocurile de noroc.
De asemenea, prin intermediul acestor organizații sunt oferite programe de consiliere și terapie pentru jucătorii cu probleme de dependență.