Joe Biden, vizită-fulger de o zi, la Berlin
Joe Biden, în plină campanie electorală, va fi vineri la Berlin, într-o vizită care marchează importanţa legăturii cu un fidel aliat european, pe care preşedintele în exerciţiu ar urma să-l îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP.
În centrul discuțiior dintre Joe Biden și responsabilii germani va fi Ucraina, aflată într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est.
Potrivit programului transmis de Casa Albă, Joe Biden va avea o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer.
Pentru Casa Albă, întâlnirea separată dintre preşedintele american şi Olaf Scholz va permite „consolidarea legăturilor strânse” dintre cele două ţări şi „coordonarea asupra priorităţilor geopolitice, în special apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi evenimentele din Orientul Mijlociu”.
Joe Biden va transmite, fără îndoială, „un mesaj europenilor despre importanţa ca aceştia să se pregătească să-şi asume mai multe responsabilităţi în ajutorul lor pentru Ucraina”, consideră politologa germană şi expertă în relaţii internaţionale Daniela Schwarzer, de la Fundaţia Bertelsmann, potrivit AFP și Agerpres.
Această călătorie transatlantică are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.
În urmă cu o săptămână, democratul Biden şi-a amânat călătoria în Germania din cauza uraganului Milton. Cu toate acestea, nu se punea problema de a renunţa la această vizită de rămas bun, chiar dacă preşedintele a redus-o la o singură zi.
La Berlin, Joe Biden va fi întâmpinat de omologul său, Frank-Walter Steinmeier, care îi va înmâna cea mai înaltă distincţie a ţării sale pentru „serviciile aduse” prieteniei germano-americane şi alianţei transatlantice.
Discuţiile dintre cei patru principali aliaţi transatlantici ar urma să se concentreze şi asupra situaţiei din Orientul Mijlociu.