Joia Mare din Săptămâna Patimilor, în care Iisus a luat Cina cea de Taină. Tradiții și obiceiuri

Publicat: 13 apr. 2023, 08:35, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Joia Mare din Săptămâna Patimilor, în care Iisus a luat Cina cea de Taină. Tradiții și obiceiuri

Joia Mare reprezintă o zi foarte importantă în istoria creştinismului. Numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor, aceasta este ziua care marchează Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari. Tradiții și obiceiuri din Joia Mare.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, creştinii ortodocşi merg să se spovedească şi să se împărtăşească.

Denia pentru Joia Mare marchează patru evenimente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie), Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

În această zi, Iisus a luat masa alături de ucenici și a instituit Sfânta Taină a Împărtășaniei. Cu această ocazie le-a spălat picioarele celor 12 discipoli și le-a spus că unul dintre ei l-a vândut.

După Cină, Iisus merge în grădina Ghetsimani să se roage, de unde este ridicat de farisei și dus, în final, în fața lui Pilat.

Denia din Joia Mare

Cunoscută și ca Joia celor 12 Denii, în această zi cele 12 lumânări aprinse la citirea deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an.

La denia pentru Joia Mare credincioșilor li se amintește de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie), Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

Slujba din Joia Mare este marcată de o procesiune specială: sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului, iar procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia, care sunt alăturate Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.

La slujba din Joia Mare nu se mai bat clopotele, ci doar toaca, conform creştinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Conform tradiției, în Joia Mare din Săptămâna Mare gospodinele vopsesc ouăle în roşu. În Joia Mare, majoritatea gospodinelor pregătesc preparatele tradiţionale pascale, precum cozonac sau pască.

În această zi, ca și în Sâmbăta Mare, gospodinele nu au voie să folosească două alimente: oţet şi urzici. Asta pentru că se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit – rănile fiindu-i bătute cu urzici și stropite cu oțet. Mai mult, se spune că atunci când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a oferit să bea oțet.

De asemenea, în Joia Mare gospodinelor le este interzis să spele haine. Ultima zi în care se pot face treburi casnice este Miercurea Mare.

O altă tradiţie creştină spune că, duhurile adormiţilor vin pe la locuinţe lor şi stau până la sărbătoarea Rusaliilor.

În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.

Ce nu trebuie să faci în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Este un mare păcat ca în Joia Mare să nu se aprindă lumânări şi să nu se dea de pomană pentru sufletele morţilor.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor nu este bine să dormi. Se spune că cine adoarme în cursul zilei în această zi va fi leneş un an întreg.