Jucării mai sigure, un nou obiectiv pentru autoritățile europene

Publicat: 11 apr. 2025, 07:44, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Jucării mai sigure, un nou obiectiv pentru autoritățile europene
Foto: emergencyphysicians.org

Joi seară, negociatorii Parlamentului European (PE) și Consiliului au ajuns la un acord provizoriu privind noile norme UE privind siguranța jucăriilor, menite să sporească protecția sănătății și dezvoltării copiilor. Acordul consolidează rolul operatorilor economici în îmbunătățirea siguranței jucăriilor și clarifică cerințele privind avertismentele de siguranță și pașaportul digital al produsului (DPP). Acesta extinde lista substanțelor interzise în jucării.

Pe lângă interdicția existentă a substanțelor cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere (CRM), textul convenit de PE interzice și substanțele chimice care prezintă riscuri deosebite pentru copii, cum ar fi perturbatorii endocrini, substanțele dăunătoare sistemului respirator și substanțele chimice toxice pentru piele și alte organe. La insistențele PE, noile norme vor interzice utilizarea preconizată a substanțelor alchilice per- și polifluorurate (PFAS) și a celor mai periculoase tipuri de bisfenoli. Parfumurile alergene vor fi interzise în jucăriile destinate a fi introduse în gură de către copiii sub 36 de luni.

Evaluarea siguranței

Înainte de a introduce o jucărie pe piață, producătorii vor trebui să efectueze o evaluare a siguranței tuturor pericolelor potențiale – chimice, fizice, mecanice și electrice. Evaluarea va trebui, de asemenea, să testeze inflamabilitatea, igiena și radioactivitatea jucăriilor și să țină cont de vulnerabilitățile specifice ale copiilor. De exemplu, producătorii ar trebui, acolo unde este cazul, să se asigure că jucăriile digitale nu prezintă riscuri pentru sănătatea mintală a copiilor – așa cum au solicitat negociatorii Parlamentului.

Operatori economici și piețe online

Normele convenite clarifică obligațiile operatorilor economici, cum ar fi producătorii, importatorii și distribuitorii. Aceasta include și furnizorii de servicii de procesare a comenzilor (companii responsabile de depozitarea, ambalarea și expedierea jucăriilor). De asemenea, au fost introduse modificări pentru a alinia textul convenit cu alte acte legislative, cum ar fi Regulamentul privind siguranța generală a produselor, cadrul de proiectare ecologică și Legea privind serviciile digitale.

Textul clarifică cerințele pentru piețele online, reflectând rolul lor tot mai mare în vânzarea și promovarea jucăriilor. De exemplu, piețele vor trebui să își proiecteze platformele astfel încât să permită vânzătorilor să afișeze marcajul CE, avertismentele de siguranță și un link (cum ar fi un cod QR) către pașaportul digital al produsului, care să fie vizibil înainte de finalizarea achiziției.

Pașaportul digital al produsului

Toate jucăriile vândute în UE vor trebui să aibă un pașaport digital al produsului (DPP) clar vizibil, care să ateste conformitatea cu normele de siguranță relevante. DPP va îmbunătăți trasabilitatea jucăriilor și va simplifica și eficientiza supravegherea pieței și verificările vamale. De asemenea, va oferi consumatorilor acces facil la informații și avertismente de siguranță, de exemplu prin intermediul unui cod QR.

Raportoarea PE Marion Walsmann (PPE, Germania) a declarat: „Deși avem deja cele mai sigure jucării din lume în Uniunea Europeană, unul din cinci produse clasificate drept periculoase și retrase de pe piață de către UE era o jucărie. Prin urmare, a fost foarte important să se revizuiască Directiva privind siguranța jucăriilor din 2009. Reducem riscurile prezentate de substanțele chimice periculoase din jucării și asigurăm o mai bună etichetare, inclusiv în comerțul cu amănuntul online. De asemenea, am pregătit regulamentul pentru viitor: Comisia va putea reacționa mai rapid la noile descoperiri științifice privind substanțele chimice. Noul Regulament privind siguranța jucăriilor transmite un semnal puternic pentru protecția copiilor noștri, concurență loială și pentru Europa, ca loc de afaceri.”