Jumătate din UE se opune OMS privind drepturile persoanelor transgender
Aproape jumătate din Uniunea Europeană – 12 din cele 27 de state membre – nu urmează directivele Organizației Mondiale a Sănătății pentru recunoașterea identității transgender, potrivit unui raport publicat de TGEU, organizație nonprofit care apără drepturile persoanelor transgender, transmite Euronews.
OMS a fost de acord în 2019 să–și modifice clasificarea pentru a elimina identitățile transgender din categoria de tulburări mintale.
OMS și-a modificat clasificarea – care permite înregistrarea și raportarea condițiilor legate de sănătate la nivel global – pentru a 11-a ediție, cu scopul de a „reflecta înțelegerea actualizată în privința sănătății sexuale și a identității de gen”.
Astfel, au fost modificate unele „categorii de diagnostice depășite” , de exemplu, a înlocuit „tulburare de identitate de gen la copil” cu „incongruență de gen în perioada copilăriei”.
Odată cu aceste schimbări, obiectivul OMS a fost să se asigure că persoanele transgender ar putea avea acces la asistență medicală conform cu genul lor și o acoperire adecvată prin asigurarea de sănătate pentru aceste servicii.
Multe țări europene nu respectă noua clasificare
În ciuda acestor actualizări ale Organizației Mondiale a Sănătății, TGEU arată că 12 țări din Uniunea Europeană – Austria, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia, Suedia și Republica Cehă – încă folosesc diagnosticul oficial de „transsexualism” din clasificarea anterioară.
Cinci țări – Belgia, Irlanda, Italia, Portugalia și Țările de Jos – folosesc termenul „disforie de gen”, în timp ce Finlanda, România și Slovenia folosesc ambele clasificări.
Doar Malta, Danemarca și opt regiuni din Spania nu cer un diagnostic psihiatric ca o condiție pentru accesul la îngrijiri medicale specifice. TGEU avertizează că această cerință contribuie la stigmatizare și împiedică accesul la asistență medicală specifică persoanelor transgender .
„Implementarea lentă a depatologizării presupune că îngrijirea medicală specifică persoanelor trans nu se bazează pe consimțământul clar și pe luarea deciziilor individual, ci depinde în totalitate de un diagnostic”, indică ONG-ul.
Potrivit unui raport publicat de Consiliul Europei la începutul acestei luni, persoanele transgender se confruntă în continuare cu dificultăți considerabile în a primi îngrijiri medicale specifice, accesibile, demne și de calitate.
Acest raport estimează, de asemenea, că aproape 27% dintre persoanele transgender din Europa nu au acces la asistență medicală adecvată.
Se așteaptă ca, în 2025, Organizația Mondială a Sănătății să lanseze noi orientări privind asistența medicală pentru persoanele transgender, care vor fi recomandate statelor membre.