STUDIU: Jumătate dintre angajații din București au continuat să lucreze de acasă după starea de urgență
Jumătate dintre angajații din București au continuat să lucreze preponderent de acasă și după ce a fost ridicată starea de urgență instituită în primăvara acestui an, arată un studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox.
În ciuda faptului că majoritatea companiilor au început să îşi readucă parţial sau prin rotaţie personalul în spaţiile de birouri, jumătate dintre abgajați au continuat să lucreze de acasă.
În perioada stării de urgenţă (martie – mai 2020) 83% dintre angajaţi au lucrat de acasă, numărul acestora a scăzut la 50% în timpul stării de alertă (iunie – septembrie 2020), în condiţiile în care 22% dintre angajaţi şi-au reluat integral activitatea de la birou, iar 28% au practicat un mix între muncă de la birou şi cea de acasă, potrivit unui studiu realizat în perioada 28 septembrie – 8 octombrie pe un eşantion de 205 angajaţi, cu privire la metodele de lucru ale angajaţilor din România pe perioada pandemiei Covid-19, rezultă din studiul citat de Agerpres.
Majoritatea angajaților a reuşit să se adapteze noilor condiţii de lucru, ţinând cont că munca de acasă era un concept mai puţin răspândit pe piaţa locală.
Studiul arată că 83% dintre angajaţi au avut o experienţă cel puţin bună atât în ceea ce priveşte munca de acasă, cât şi munca de la birou după revenirea din starea de alertă, ceilalţi găsind această perioadă nesatisfăcătoare sau chiar demoralizantă din punct de vedere profesional.
Principalul avantaj al muncii de acasă este pentru cei mai mulți dintre angajați, timpul salvat în trafic. Alte beneficii ar fi o libertate suplimentară în gestionarea orelor de lucru (56%) şi realizarea de economii (52%).
În ceea ce privește dezavantajele, cei mai mulți respondenți s-au plâns de lipsa socializării directe cu colegii. Un procent mai mic au invocat dificultăţi în delimitarea timpului personal de cel profesional sau lipsa unui spațiu potrivit pentru desfăşurarea muncii de acasă.
Studiul concluzionează că doar 7% dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze exclusiv de acasă după depăşirea pandemiei, iar cel mai dorit program fiind un mix de lucru trei zile la birou şi două zile de acasă, opţiune aleasă de 26% dintre respondenţi.
În contextul pandemiei de coronavirus foarte mulți angajați, atât din România cât și din străinătate, au început să lucreze de acasă. Munca de acasă a devenit o normalitate pentru 80% dintre companiile globale, arată ultimul studiu al companiei de consultanţă PwC.