Kazahii, canadienii și coreenii, stăpâni pe contractele uriașe de la centrala de la Cernavodă
Centrala atomoelectrică de la Cernavodă cumpără concentrat tehnic de uraniu natural din Canada și Kazahstan, achiziționează instalații din Coreea de Sud și oferă servicii de inginerie companiilor din Canada.
În ultimii doi ani, Nuclearelectrica, operatorul celor două unități de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, a oferit câteva contracte ce însumează 2 miliarde de lei (400 milioane de euro) unui număr de societăți care vin din doar trei state: Canada, Kazahstan și Coreea de Sud. Serviciile de inginerie au fost date societăților din Canada, lucru firesc având în vedere că tehnologia Unităților 1 și 2, este Candu, canadiană.
Coreenii de la Korea Hydro & Nuclear Power au câștigat contractul cel mai gras, de aproape 1 miliard lei pentru construcția unei instalații la centrală. Ei au fost singurii care s-au prezentat la licitație.
Cine ne vinde uraniul? Lupta se dă în doi
O luptă în doi se dă de doi ani între canadieni și kazahi pentru cine vinde mai mult U308 (concentrat tehnic de uraniu natural), cu un conținut de uraniu de minim 65%. Suma totală oferită de Nuclearelectrica, de 420 milioane de lei, a fost împărțită aproape în mod egal între Cameco Corporation din Canada și Kazatomprom din Kazahstan. Au fost mai multe licitații, în care fie câștigau canadienii, fie kazahii, iar la prima dintre ele, cele două societăți s-au prezentat în tandem.
Despre Kazatomprom se iscă niște discuții pentru că e posibil ca unii dintre acționarii minoritari să fie ruși. Acum, statul kazah deține 75% din acțiuni. Despre restul de 25% se spune că s-ar afla la rușii de le Rosatom
Constructor coreean pentru o invenție românească
Cel mai gras contract a fost de 968.479.293 lei și a fost adjudecat de compania coreană Koreea Hydro & Nuclear Power (KHNP). În data de 27 iunie 2023, la Seul, Republica Coreea, a fost semnat contractul de inginerie, procurare și construcție pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa (CTRF), la CN Cernavodă.
CTRF va îndepărta tritiul din instalație, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului, în deplină concordanță cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei.
Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. De asemenea, România are oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de furnizori și de a deveni un centru de dezvoltare și export al tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale. .
Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie, CTRF incluzând inclusiv cerințele actualizate de securitate nucleara pentru o instalație industrială de tritiu, așa cum au fost stabilite de catre CNCAN, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România.
Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată ca si contractant de inginerie, procurare și construcții (EPC) în urma unei proceduri de achiziții publice. KHNP are o mare experiență în dezvoltarea de proiecte similare și operează o instalație similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.
Proiectul instalației de detritiere va beneficia de o cooperare internațională de clasă mondială în domeniu din partea României, valorificând expertiza în cercetare a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, precum si a partenerilor din Coreea, SUA, Canada și alte țări europene.
Instalația de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavoda va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt.
Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure și securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară.
KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a națiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare și 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluții energetice fără carbon. Printre proiectele aflate în derulare se numără construcția a trei noi unități de centrale nucleare în Coreea și diverse proiecte internaționale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite și centrala nucleară El Dabaa din Egipt. KHNP, o companie de energie nucleară și regenerabila, acordă prioritate siguranței, fiabilității și sustenabilității mediului, asigurând un viitor mai luminos prin inovare și colaborare în sectorul energetic.
Monopol canadian pentru inginerie
Candu Energy a câștigat două contracte, în valoare totală de 450 milioane de lei pentru servicii de inginerie. Candu este membră a Grupului SNC-Lavalin. SNC-Lavalin este singura organizaţie care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington şi Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) şi Argentina (Embalse).
Compania BWXT Canada Ltd, a semnat un acord cadru pentru oferirea de servicii de evaluare durată de viață, inspecții și întreținere pentru generatorii de aur de la CNA CNE Cernavodă Unitatea #1 în perioada 2022-2027 și Unitatea #2 în perioada 2022-2032. Suma totală se ridică la 166 milioane de lei.