Kelemen Hunor, declarații despre reforma administrativ-teritorială. „Nu poţi spune că o comunitate mică trebuie să dispară”

Publicat: 22 ian. 2025, 11:23, de Pavaloiu Andreea, în POLITICĂ , ? cititori
Kelemen Hunor, declarații despre reforma administrativ-teritorială. „Nu poţi spune că o comunitate mică trebuie să dispară”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, vine cu propuneri în ceea ce privește reforma administrativ-teritorială. El a avertizat că în acest proces, nu trebuie să dispară comunitățile mici. În plus, susține că o asemenea schimbare ar trebui făcută în baza unui referendum.

Kelemen Hunor, declarații despre reforma administrativ-teritorială

„De ce fiecare comună trebuie să aibă direcţie de achiziţii? Nu trebuie, judeţul poate acoperi pentru toate comunele. De ce trebuie să aibă fiecare comună câte un secretar? Prin ADI sau alte soluţii juridice, poţi acoperi anumite servicii pentru fiecare comună, dar trebuie să vorbim foarte serios despre asta, pentru că este viaţa oamenilor în joc. Nu poţi spune că o comunitate mică trebuie să dispară, că trebuie să mutăm sau să comasăm, fără referendum astăzi nu se poate face.”, a declarat liderul UDMR la postul de televiziune TVR Info.

Kelemen Hunor susține că în cazul în care nu este implementat un sistem eficient, cei care vor avea de suferit sunt toți cetățenii. El a avertizat că în cazul comasării unor comune, există riscul ca procesul administrativ să fie îngreunat. Iar consecința este că oamenii vor fi nevoiți să facă drumuri în plus ca să-și rezolve problemele.

„E nevoie de un sistem mai eficient. Ce înseamnă administraţie? Înseamnă servicii publice. Şi ei trebuie să aibă astfel de servicii bune, eficiente. Poţi comasa localităţi în Munţii Apuseni de pe o rază de 50-60 de km, să ai o comună de 5.000 de locuitori. Cu ce ai rezolvat problemele oamenilor acolo? Cu nimic. Trebuie să meargă o jumătate de zi până la centrul comunei şi o jumătate de zi înapoi”

Marcel Ciolacu spune că România are nevoie de o asemenea reformă

Proiectul pentru reorganizarea administrativ-teritorială vine din partea PSD. Premierul Marcel Ciolacu susține că țara noastră a ajuns în punctul în care o astfel de reformă este necesară. El a precizat că îşi asumă acest proiect cu toate riscurile.

„Este cazul să luăm decizii şi să ne asumăm, ca oameni politici şi oameni de stat, decizii. Şi am vorbit cu domnul Kelemen Hunor şi am fost amândoi de acord, că nu trebuie o abordare pauşală. Dom’le, sub 5.000 de locuitori nu mai există nicio localitate ca reprezentare de primărie.  Să vedem la o analiză cu fiecare… În primul rând aţi văzut că am integrat şi UNCJR-ul, şi AMR-ul, şi oraşele, şi comunele cu reprezentanţi de la toţi. Facem o comisie. Noi am pornit la Partidul Social Democrat, deci se lucrează, unde vom discuta punctual”, a declarat Marcel Ciolacu.