Klaus Iohannis a dat liber pentru renegocierea PNRR în ceea ce privește procentul de 9,4% din PIB pentru pensii
Informații de ultimă oră, surse politice au dezvăluit că zilele trecute ar fi existat o întâlnire între președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Muncii, Marius Budăi.
„Acum câteva zile, la o întâlnire Ciucă-Budăi-Iohannis, la Cotroceni, președintele Iohannis a fost de acord ca să propună Comisiei Europene renegocierea procentului de 9,4% din PIB, din cadrul PNRR, pentru pensii”, au dezvăluit sursele Puterea.ro.
Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, într-un interviu că premierul Nicolae Ciucă a agreat renegocierea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, trecut în PNRR. ”Cu siguranță! Este o decizie pe care noi, PSD, am luat-o. Am avut o discuție și cu premierul Nicolae Ciucă. Premierul a agreat-o. Sunt motive extrem de serioase pentru a avea această discuție cu Comisia Europeană”, a declarat Marius Budăi pentru Puterea.ro.
„Aș vrea să înțelegem un pic și ce presupune intenția de renegociere a PNRR. Vreau să spun lucrurile exact așa cum sunt! Nu ne dorim să punem în pericol implementarea acestui program. Însă sunt elemente care ne duc la această discuție privind PNRR-ul. Acel procent de 9,4% a fost pus în PNRR într-un mod neprofesionist. În România, noțiunea de pensie specială nu există. Sunt indemnizații și pensii de serviciu stabilite și plătite în baza unor legi speciale și sunt pensii militare de stat. Procentul de plată, anul acesta, pentru pensiile din sistemul public, pe contributivitate, este de 8%. Gândiți-vă că tot prin PNRR este asumată rezolvarea inechităților din sistemul public de pensii. Rezolvarea acestor inechități nu se poate face decât în doi pași: anume o lege – noi avem Legea. Discutăm cu Banca Mondială, în cadrul acelui acord pe asistență, pe tehnică, pe baza legii. Dacă e să o îmbunătățim, o îmbunătățim, sigur. Avem legea, dar următorul pas este impactul bugetar. Să spui că în interiorul unui procent de 9,4% intră toate pensiile, inclusiv cele stabilite și plătite în baza unor legi speciale, inclusiv cele din Apărare și Ordine Publică și să spui că mai rezolvi și inechitățile – nu este profesionist. De ce? Pentru că nu se poate așa ceva”, a mai spus ministrul Muncii.