Klaus Iohannis a decorat prefectul de Galați, cel care a câștigat un proces cu PSD
Prin decretul nr 1.414 din data de 28 noiembrie, prefectul Galațiului, Gabriel Panaitescu, a fost decorat de președintele Iohannis cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de „Cavaler”, cu însemn pentru civili.
„Cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru contribuţia importantă adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne, Preşedintele României decretează: Art. 1. – Se conferă Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili: (…) 19. domnului Panaitescu George Gabriel-Aurelian”, se precizează în decretul semnat de președintele Klaus Iohannis.
Această recunoaștere a contribuției prefectului Gabriel Panaitescu la îndeplinirea obiectivelor Ministerului de Interne vine după o perioadă destul de complicată din cariera sa administrativă, fiind destituit de Guvernul Câțu pentru faptul că era susținut de USR. Panaitescu a fost susținut de PNL din anul 2008, dar din cauza luptelor din PNL Galați pentru funcția de prefect, Panaitescu a pierdut susținerea PNL Galați și în toamna lui 2021 era susținut de USR.
Panaitescu a obținut în instanță anularea HG-ului prin care fusese destituit de Guvernul Câțu
Panaitescu a fost destituit de Guvernul Câțu prin HG nr 937, de pe data de 9 septembrie 2021, iar două luni mai târziu, pe 16 noiembrie, era înregistrată la Curtea de Apel Galați acțiunea sa în instanță împotriva Guvernului României, Secretariatului General al Guvernului și Ministerului de Interne, prin care cerea anularea hotărârii de guvern prin care a fost destituit.
După cinci termene de judecată la care a fost amânată luarea unei decizii, instanța de contencios administrativ de la Curtea de Apel Galați s-a pronunțat în dosarul nr 4.846/121/2021 și a anulat HG nr. 937/09.09.2021, dispunând ca fostului prefect să îi fie plătite de către Guvernul României, SGG și Ministerul de Interne cheltuielile de judecată în valoare de 3.000 de lei.
„Instanța dispune suspendarea executării HG nr. 937/09.09.2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 864/09.09.2021, până la soluţionarea litigiului în fond. Obligă pârâţii în solidar la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în cuantum de 3.050 lei”, se spune în Decizia nr 5/17.01.2022, a Curții de Apel Galați.
A depus a 3-a oară jurământul ca prefect, după ce predecesorul său, de la PSD, a „guvernat” numai 7 zile
Dar la momentul la care era pronunțată decizia instanței de la Curtea de Apel Galați, funcția de prefect al Galațiului nu mai era liberă, pentru că de trei zile depusese jurământul un nou prefect, propus de PSD. La negocierea în coaliție a funcțiilor de prefect, mandatul de prefect de Galați a revenit PSD, întrucât, potrivit algoritmului, PSD deține și președinția CJ Galați.
Ministrul Lucian Bode l-a numit prefect la propunerea PSD Galați pe Claudiu Gavril, din Tecuci, care era de fapt membru al partidului UIPT, „Uniunea Independenţilor pentru Tecuci”.
Imediat după ce tecuceanul Claudiu Gavril a depus jurământul de prefect, în presa națională au apărut detalii despre faptul că Gavril a botezat unul din nepoții celebrului interlop Nicușor Calu din Tecuci, unul din cei mai temuți interlopi din zonă, cunoscut pentru relațiile apropiate cu celebrul clan Corduneanu din Iași.
A depus jurământul pentru a patra oară
După această gafă, liderii PSD Galați nu au mai insistat cu numirea unui prefect propus de PSD, și oricum nu mai era posibilă numirea unui alt prefect după ce Curtea de Apel Galați a obligat Guvernul Ciucă șă îl reinvestească în funcția de prefect al Galațiului pe Gabriel Panaitescu.
Astfel, după exact 7 zile după depunerea jurământului prefectul PSD, Claudiu Gavril, a fost destituit tot de ministrul de Interne Lucian Bode și prin altă hotărâre de guvern a fost reinvestit Gabriel Panaitescu.
Gabriel Panaitescu, a mai fost prefect susținut de PNL în perioadele mai 2008 – februarie 2009 şi octombrie 2016 – decembrie 2017. Între 2012 şi 2014 a fost şi subprefect, susținut tot de PNL. Panaitescu a depus jurământul, pentru a 3-a oară jurământul ca prefect pe 3 martie 2021, când a fost numit cu susținerea PNL.
În ianuarie 2022 a depus jurământul ca prefect și pentru a 4-a oară, dar de această dată nu mai era susținut de niciun partid. S-ar putea spune că este primul și singurul prefect din România care este apolitic 100%.