Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii care permite Guvernului să emită ordonanțe pe durata vacanței parlamentare

Publicat: 24 dec. 2024, 11:36, de Oana Stoica, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii care permite Guvernului să emită ordonanțe pe durata vacanței parlamentare
Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii care permite Guvernului să emită ordonanțe pe durata vacanței parlamentare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea care autorizează Guvernul să emită ordonanțe între finalul sesiunii parlamentare din 2024 și începutul sesiunii din 2025.

Guvernul va putea reglementa domenii precum finanțe, agricultură, sănătate, transporturi, muncă, digitalizare, cultură și fonduri europene. Printre măsuri se numără modificări legislative în Codul fiscal, reforma în sănătate, programele naționale de lucrări publice, transformarea digitală și optimizarea sistemului de garanție-returnare a ambalajelor.

Această lege exclude domeniile care fac obiectul legilor organice.

Iată principalele reglementări propuse:

Finanțe și economie

Guvernul va putea modifica Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, precum și alte acte normative din domeniul financiar. Sunt vizate măsuri fiscal-bugetare, reglementări privind jocurile de noroc, dar și gestionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Alte schimbări vor avea loc în legislația contabilității și în privința reorganizării Autorității pentru Valorificarea Activelor Bancare.

Dezvoltare, lucrări publice și administrație

Vor fi adoptate măsuri pentru implementarea programelor naționale de lucrări publice, reglementări în domeniul urbanismului și construcțiilor, dar și modificări ale legislației privind Agenția Națională pentru Locuințe.

Agricultură

Executivul va putea modifica acte normative legate de agricultură, având în vedere necesitatea unor reglementări adaptate cerințelor actuale din acest domeniu strategic.

Muncă și solidaritate socială

Măsuri pentru protecția socială și reglementări care să asigure sprijin pentru angajați, dar și pentru persoanele vulnerabile.

Digitalizare

Vor fi adoptate măsuri care să accelereze transformarea digitală a instituțiilor publice și să modernizeze legislația existentă. Acestea vor include reglementări menite să faciliteze implementarea noilor tehnologii.

Sănătate

Se vor introduce modificări în legislația privind calitatea serviciilor medicale, reforma în sănătate și organizarea cabinetelor medicale. De asemenea, vor fi completate actele normative care vizează funcționarea sistemului sanitar.

Transporturi și infrastructură

Vor fi emise reglementări pentru dezvoltarea sistemelor de transport inteligente și pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Guvernul va modifica și alte acte normative pentru a asigura o mai bună conectivitate.

Investiții și fonduri europene

Legislația privind gestionarea fondurilor europene, inclusiv cele alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență și Fondul Social pentru Climă, va fi adaptată pentru a îndeplini jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vor fi emise reglementări pentru eficientizarea utilizării fondurilor europene.

Cultură

Guvernul va putea modifica legislația privind cinematografia, managementul instituțiilor publice de cultură și finanțarea proiectelor culturale, în vederea susținerii activităților artistice și culturale.

Mediu

Sunt așteptate reglementări pentru implementarea sistemului de garanție-returnare a ambalajelor nereutilizabile, cu scopul de a reduce poluarea și de a optimiza gestionarea deșeurilor.