Klaus Iohannis: Continuăm discuțiile despre Schengen. Progresul este unul lent
Preşedintele a declarat, joi, că subiectul aderării României la Schengen se discută informal pe foarte multe paliere și că progresul este lent.
„Formal, acest subiect nu se discută în format Consiliu, se discută în format JAI, dar informal, da, sunt pe foarte multe paliere discuţii şi vom continua. Eu am spus-o de anul trecut, de când am avut acel vot nefericit, când Austria s-a opus intrării României şi Bulgariei în Schengen, vom continua să discutăm, să negociem, să căutăm soluţii, însă vreau să se înţeleagă foarte bine: nu va apărea această chestiune oficial pe agenda JAI până când nu avem un nivel de înţelege suficient care să şi permită o rezolvare pozitivă. Aici nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil şi pentru Bulgaria, şi importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată şi încă o dată şi să tot primim răspunsuri negative. Trebuie să înţeleagă toată lumea că, atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI, ea este suficient de bine pregătită şi tratată ca să nu fie un nou eşec, ci să fie un nou succes al Uniunii Europene. Repet, intrarea sau nu a României şi Bulgariei în Schengen nu sunt eşec al României sau al Bulgariei sau o reuşită doar a României şi a Bulgariei. Este o vorba de o chestiune esenţială, vitală europeană şi, dacă reuşim, este o reuşită a Uniunii. Dacă eşuăm, este un eşec al Uniunii”, a spus şeful statului înaintea reuniunii Consiliului European.
El a arătat că progresul în acest dosar este lent, dar există. Şeful statului a subliniat că Spania şi-a arătat de multe ori disponibilitatea de a pune dosarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie pe agenda preşedinţiei Consiliului UE.
„Discuţii sunt în foarte multe planuri, în foarte multe formate, progresul este unul lent, ca să mă exprim aşa, dar există un progres. Avem discuţii, avem tot mai mulţi şi europeni care îşi doresc să terminăm această chestiune şi să terminăm pe o notă pozitivă. Să nu vă imaginaţi că există doar discuţii între noi şi austrieci sau între bulgari şi olandezi. Sunt discuţii extinse la nivelul întregii Uniuni. Toţi îşi doresc să găsim o soluţie şi în acest fel trebuie să vă imaginaţi că sunt discuţii în curs şi între state care nu sunt parte în aşa ceva, care sunt bine mersi în Schengen, dar care îşi doresc să ne sprijine. Inclusiv partea spaniolă şi-a arătat şi-a arătat de multe ori disponibilitatea de a pune această speţă pe agendă şi de a contribui la soluţionare. Ei ne-au spus foarte deschis”, a spus Iohannis.
Membrii Consiliului European au avut, înaintea participării la reuniune, un dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de vară.