Klaus Iohannis, despre modificările la Codul Fiscal: Nu sprijin ieșirile populiste de la televizor
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că susţine cota unică şi propunerile Guvernului privind subvenţiile şi sprijinul pentru cetăţenii vulnerabili în privinţa preţului energiei, subliniind că nu sprijină „ieşirile populiste şi afirmaţiile de televizor” referitoare la modificările la Codul Fiscal, transmite trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia.
„Din partea mea există susţinere pentru cota unică, există susţinere pentru Guvern, care poate să calculeze foarte bine până unde se poate întinde cu subvenţiile şi cu sprijinul pentru cetăţenii vulnerabili când vine vorba de preţul energiei. Nu am niciun sprijin pentru ieşiri populiste şi afirmaţii de televizor, cum că se va face totul pentru ca întotdeauna să fie extraordinar, de grozav, de bine. Situaţia nu se va ameliora peste noapte şi cred că abordarea Guvernului, care este una foarte sobră, serioasă şi bazată pe calcule pe buget, este una care va avea susţinerea mea şi am spus-o şi până acum, iar în ceea ce priveşte discuţia care acum cred că nu mai este chiar oportună despre tot felul de plafonări, taxe, impozite şi aşa mai departe legea spune că aceste chestiuni trebuie lămurite până pe 1 iulie pentru anul următor. În fapt, chestiunile s-au cam terminat şi ceea a anunţat premierul Ciucă şi ce a calculat Guvernul mi se pare şi posibil şi de bun simţ”, a spus şeful statului, înaintea participării la summitul NATO de la Madrid.
Preşedintele Iohannis a fost întrebat când s-ar putea finaliza discuţiile din coaliţie pe modificările la Codul Fiscal şi ce susţinere există din partea sa.
Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri şi joi la summitul NATO de la Madrid. Marţi, şeful statului a participat la dineul de gală oferit de Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia în onoarea şefilor de stat şi de guvern care participă la Summitul Alianţei.
Așteptări concrete de la summit
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat și că România are aşteptări ”foarte concrete” de la Summitul NATO, indicând consolidarea semnificativă a Flancului Estic, creşterea numărului de militari aliaţi în această zonă, declararea Mării Negre ca zonă de interes strategic, Rusia să fie considerată ameninţare semnificativă a Alianţei, iar grupurile de luptă să devină brigăzi.
„NATO este garanţia securităţii noastre şi în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini, ne dăm seama cu atât de mult cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român. Acest Summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate. În fapt, Summitul a început deja aseară. Au fost întâlniri informale, a fost o recepţie formală la Regele Spaniei, dar discuţiile au intrat deja direct în subiect acolo. Atmosfera, după părerea mea, este una pozitivă, una bună, cu toate că situaţia de securitate şi situaţia economică nu sunt grozave”, a spus şeful statului, înaintea participării la Summitul NATO.
Preşedintele Iohannis a prezentat aşteptările României de la Summitul NATO.
„Eu, echipa mea, România, avem aşteptări foarte concrete de la acest summit. Ne aşteptăm, bunăoară, să se decidă o întâlnire, o consolidare semnificativă a Flancului Estic, Flancul Estic unde suntem noi situaţi, asta însemnând că ne aşteptam la o creştere semnificativă a numărului militarilor aliaţi care vor fi staţionaţi pe Flancul Estic şi, implicit, sigur, şi la noi în România. Ne aşteptam ca zona Mării Negre, unde ne găsim şi unde se desfăşoară războiul, să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne aşteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, deci Rusia să fie declarată ameninţarea semnificativă pentru NATO, fiindcă asta este. Ne aşteptăm destul de concret – ca să dau şi exemple de acest fel – ca grupurile de luptă care au fost propuse şi sunt în constituire pe Flancul Estic să devină mai mari, să devină brigăzi”, a spus şeful statului.
Iohannis a afirmat că România susţine politica „uşilor deschise”, arătând că discuţiile de marţi seara au fost în direcţia acceptării Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.
„Deci aşteptări mari din partea noastră, aşteptări mari din partea aliaţilor şi aşteptarea generală este ca NATO să dovedească ca este unită şi puternică şi cred că la acest Summit vom demonstra acest lucru”, a mai afirmat şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri şi joi la Summitul NATO de la Madrid. Marţi, şeful statului a participat la dineul de gală oferit de Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia în onoarea şefilor de stat şi de guvern care participă la Summitul Alianţei.