Klaus Iohannis: Stoparea schimbărilor climatice nu poate fi îndeplinită fără un parteneriat între instituții și cetățeni
Președinția României a lansat marți un raport privind educația pentru schimbări climatice , într-un eveniment special la care au fost prezenți atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă.
„Educația, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice sunt prioritățile mandatului meu prezidențial. Acestea sunt domenii esențiale pe care factorii de decizie politică încă le neglijează. Tocmai din acest motiv am înființat, în cadrul Administrației Prezidențiale, grupuri de lucru și think-tank-uri pentru a produce propuneri concrete”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Iohannis a mai menționat că „educația este unul dintre pilonii care ar putea spori răspunsul nostru la schimbările climatice, deoarece remodelează comportamentul uman, în sensul unei mai mari responsabilități pentru conservarea naturii și pentru viitorul întregii societăți”.
Raportul nu numai că extinde accesul la educația pentru protecția mediului și combaterea efectelor schimbărilor climatice, dar creează și premisele unei infrastructuri verzi și pentru școli, potrivit lui Iohannis.
„Ceea ce ne dorim, mai mult decât orice, este să deschidem calea către o schimbare de mentalitate.(…) Cu toții ne dorim un mediu mai curat. Cu toții ne dorim ca sănătatea noastră să nu fie pusă în pericol și să fim ferite de efectele devastatoare ale condițiilor meteorologice extreme”, a menționat președintele Klaus Iohannis.
„Putem realiza acest lucru prin politici publice adecvate, instituții funcționale și care respectă legea, dar mai ales prin acțiunile individuale ale fiecăruia dintre noi”, a adăugat președintele României.
Educația privind mediul și schimbările climatice nu poate fi un efort solitar. Succesul unei inițiative de acest fel depinde și de nivelul de implicare din partea instituțiilor centrale, autorităților locale, profesorilor, ONG-urilor, părinților, comunităților, companiilor, mass-media.
„Și românii sunt afectați direct de schimbările climatice: seceta, ploile abundente, inundațiile, condițiile meteorologice extreme și canicula severă au devenit mai frecvente în ultimii ani”, a menționat șeful Guvernului României.
Rapoartele Administrației Naționale de Meteorologie arată clar că încălzirea climatică a generat cea mai caldă perioadă de 10 ani din istoria măsurătorilor meteorologice.
Două treimi dintre români percep schimbările climatice ca pe o problemă foarte critică.
Între timp, Pactul european pentru climă este un mecanism important în promovarea educației privind schimbările climatice și în creșterea conștientizării pe acest subiect, a precizat Ciucă.
„Pentru România, reprezintă un fundament al acțiunilor pe care le vom întreprinde și un exemplu de urmat, având în vedere schimbări profunde la nivel economic și social. Guvernul României și-a asumat îndeplinirea unora dintre aceste instrumente.
Guvernul României vizează eficiența energetică a producției și consumului, producția de energie regenerabilă, reducerea emisiilor de transport, utilizarea tehnologiilor avansate în industrie, gestionarea eficientă a terenurilor agricole și reciclarea deșeurilor.
„Pentru toate aceste proiecte, România beneficiază de aproximativ 12 miliarde de euro. Obiectivele vor fi atinse prin proiecte care asigură tranziția la energia verde și decarbonizarea. În termeni concreti, înseamnă un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă pentru cetățeni. De acțiunile noastre de astăzi depinde viitorul tinerei generații, deja extrem de interesată de protecția mediului și de efectele schimbărilor climatice”, a declarat premierul român.