Klaus Iohannis, discuţii cu Prinţul Charles despre găsirea unor soluţii pentru combaterea schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţi
Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o întrevedere cu Prinţul Charles, în marja participării la Summitul liderilor mondiali, care are loc la Glasgow, Scoţia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), a transmis Administraţia Prezidenţială.
„Preşedintele României şi Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales au convenit asupra nevoii de a găsi soluţii pentru combaterea schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a punctat faptul că există o legătură strânsă între acestea, pierderea biodiversităţii agravând schimbările climatice, care afectează, la rândul lor, ecosistemele şi speciile. Preşedintele României şi-a exprimat speranţa că reuniunea COP26 va juca un rol esenţial în îmbunătăţirea implementării Acordului de la Paris”, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Conform sursei citate, în materie de biodiversitate, păduri şi viaţă sălbatică, România ocupă un loc special în Europa, biodiversitatea ţării noastre generând servicii ecosistemice pentru Europa şi întreaga lume.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat „necesitatea colaborării internaţionale care este esenţială în combaterea schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii. Astfel, România susţine Declaraţia de la Glasgow privind pădurile şi utilizarea terenurilor, o iniţiativă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, conchide sursa menţionată.
Şeful statului Klaus Iohannis s-a salutat, luni, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26) care are loc la Glasgow, în Scoţia.
Klaus Iohannis va participa la evenimente în format multilateral şi bilateral pe tema soluţiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice şi reducerea emisiilor din sistemul energetic.
Reuniunea COP26, care se desfăşoară în perioada 31 octombrie–12 noiembrie, are un rol esenţial în îmbunătăţirea implementării Acordului de la Paris şi limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.
În acest sens, este de dorit un angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum şi pentru asumarea unor reduceri mari până în 2030. În acelaşi timp, se aşteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanţial finanţarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării şi inovării este esenţială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi.
De asemenea, soluţiile bazate pe natură, precum împăduririle, joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puţin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) şi de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Ţara noastră susţine la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaţionalizare a Acordului de la Paris şi rămâne angajată în ceea ce priveşte implementarea acestuia.