Klaus Iohannis face anunțul momentului: Nu demisionez și nu candidez la alegerile parlamentare
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că își va duce mandatul la termen și nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, decizie care vine după un scandal major generat de o inițiativă legislativă controversată.
Iohannis nu vrea să devină senator
Legea, promovată de Partidul Național Liberal (PNL), avea ca scop să-i permită lui Iohannis să candideze ca independent pe listele PNL pentru un loc în Senat, fără să fie nevoit să demisioneze din funcția de președinte. Însă acest proiect a creat o criză în coaliția de guvernare și a stârnit reacții critice atât din partea publicului, cât și a altor partide politice.
Iohannis a reiterat în mai multe rânduri că nu intenționează să renunțe la mandatul de președinte înainte de termen și că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de deciziile pe care le-ar putea lua Biroul Electoral Central (BEC).
Într-un comunicat oficial, el a subliniat că nu susține modificarea legislației electorale pentru a avantaja o persoană anume, distanțându-se clar de proiectul promovat de liberali. Președintele a declarat că nu a solicitat și nu dorește o astfel de lege și că va face tot posibilul ca aceasta să nu fie adoptată.
„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, arată un comunicat al șefului statului.
În momentul în care Iohannis a făcut aceste declarații, Biroul Electoral Central era într-o ședință pentru a discuta posibilitatea candidaturii sale, cu sau fără această lege specială. Proiectul, propus de liberali, prevedea ca președintele să poată candida la parlamentare pe listele PNL, fără a fi obligat să renunțe la funcția sa înainte de încheierea mandatului. Social-democrații și-au exprimat dezacordul față de inițiativă, declarând public că nu o vor susține.
Declarațiile lui Iohannis au avut un efect semnificativ asupra dezbaterilor din interiorul PNL, unde au generat tensiuni suplimentare. Surse din partid au indicat că, prin această poziționare fermă, președintele a afectat șansele lui Nicolae Ciucă de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.
În plus, teama de un scor electoral dezastruos la următoarele alegeri a determinat unii membri PNL să ia în considerare posibilitatea de a părăsi partidul, ceea ce ar putea destabiliza și mai mult formațiunea politică în perioada următoare.