Klaus Iohannis nu ține cont de decizia SUA: ”Rămân în competiția pentru poziția de lider NATO”
Klaus Iohannis se angajează să rămână în luptă pentru funcția de șef al NATO, în ciuda sprijinului acordat lui Mark Rutte de către SUA.
Șeful statului Klaus Iohannis a declarat că nu își va retrage candidatura pentru funcția de secretar general al NATO și nici nu va negocia alte poziții la nivel european. Această declarație vine în contextul în care mai mulți oficiali străini au exprimat susținerea pentru premierul olandez Mark Rutte pentru această poziție. Cu toate acestea, Iohannis consideră că șansele sale rămân rezonabile, subliniind că se concentrează pe NATO.
„Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Și da, sunt câteva afirmații în spațiul public. În continuare consider că șansele mele sunt rezonabile”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă la Cotroceni.
Premierul Marcel Ciolacu a susținut, de asemenea, șansele lui Iohannis la funcția de secretar general al NATO, menționând că niciun „lider decident” nu este împotriva acestuia. Totuși, SUA îl susțin pe deplin pe Mark Rutte pentru această poziție.
Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a afirmat că Washingtonul îl sprijină pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar a apreciat candidatura lui Klaus Iohannis și i-a urat „toate cele bune”. Această poziție vine într-un moment în care țările din estul Europei, inclusiv România, doresc o persoană cu o abordare mai clară în gestionarea relațiilor cu Rusia.
Deși Iohannis a anunțat intrarea sa în competiția pentru șefia NATO la începutul lunii martie, susținerea acordată lui Rutte de către țările occidentale importante a creat o competiție puternică între cei doi candidați. În prezent, ambasadorii celor 32 de țări membre NATO discută și dezbat argumentele cu privire la cei doi candidați, iar decizia finală trebuie să fie luată prin consens.
Summitul NATO din iulie, de la Washington, ar putea fi momentul în care se va lua o decizie în privința viitorului secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Până atunci, atât Iohannis, cât și Rutte, continuă să își susțină candidaturile, iar speranțele pentru preluarea acestei poziții importante rămân în aer.
Financial Times și The Wall Street Journal au scris despre șansele lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO
Acestea au analizat șansele pe care le are președintele României să ajungă în fruntea NATO, iar concluziile nu sunt unele tocmai favorabile, după cum veți vedea în rândurile de mai jos.
În toate articolele din străinătate, premierul olandez Mark Rutte este favorit la conducerea NATO, în ciuda rezervelor exprimate de Turcia, Ungaria și Slovacia. Candidatura depusă de Klaus Iohannis ”nu este văzută ca o alternativă reală” la Rutte de majoritatea statelor membre, scrie Financial Times, în timp ce The Wall Street Journal susține că momentul ales de Iohannis pentru a-și anunța candidatura ”a iritat mulți diplomați ai Alianței”.
Cele două articole au apărut în ziua în care începe la Bruxelles reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, o ședință la care e de așteptat să fie discutată și succesiunea la șefia alianței după terminarea mandatului lui Jens Stoltenberg.
”Problema capătă acum un caracter de urgență deoarece liderii alianței doresc ca problema succesiunii să fie rezolvată înainte ca Uniunea Europeană să înceapă să își aleagă următoarea echipă de conducere în urma alegerilor pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie. Șeful NATO a fost în mod tradițional un european, iar o temere de ambele părți ale Atlanticului este că, dacă postul nu va fi ocupat curând, va deveni parte a negocierilor pentru posturile de conducere din UE”, arată The Wall Street Journal.
”În octombrie 2023, premierul olandez demisionar Mark Rutte – un lider respectat pe scară largă – s-a înscris în cursă după ce anterior își negase interesul. El a fost considerat imediat favorit. Într-o întorsătură surprinzătoare la începutul acestui an, președintele român Klaus Iohannis și-a manifestat interesul pentru acest post. Aproape imediat, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța și-au exprimat sprijinul pentru Rutte. Iohannis și-a declarat public dorința pentru postul din NATO în martie, spunând că regiunea sa avea nevoie de mai multă reprezentare. Momentul ales pentru această mișcare a iritat mulți diplomați ai alianței”, mai scrie The Wall Street Journal.
Ziarul american amintește și faptul că Ungaria s-a opus public lui Rutte, dar nu și-a exprimat sprijinul pentru Iohannis.
Britanicii de la The Financial Times scriu că miniștrii de externe din cele 32 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bruxelles și vor avea loc discuții informale cu privire la viitorul lider al alianței. Rutte trebuie să câștige încrederea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României, mai menționează jurnaliștii britanici.
”Candidatura lui Iohannis nu este văzută ca o alternativă reală la Rutte de către aproape toate celelalte state membre, ceea ce, potrivit diplomaților NATO, înseamnă că se exercită presiuni asupra celor care nu s-au retras pentru a se alinia în spatele lui Rutte în numele unității alianței”, scrie Financial Times.
Și publicația franceză Le Figaro a analizat candidatura lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Jurnaliștii francezi au apelat la un specialist care cunoaște bine Organizația. Acesta a spus că președintele României ”nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”.
„Modul în care a făcut anunțul, momentul ales și lipsa de comunicare cu partenerii arată că Klaus Iohannis nu a înțeles nimic și că nu are calitățile necesare pentru această funcție”, mai precizează sursa respectivă pentru Le Figaro.