Klaus Iohannis, paralel cu Ceaușescu și Eremia Grigorescu prin Japonia
Scandalul iscat în jurul vizitei lui Klaus Iohannis în Japonia a readus în prim plan o filă de istorie extrem de interesantă și sugestivă, dar uitată, a recunoașterii valorii și respectului de care s-au bucurat doi români din partea împăratului Japoniei.
De a lungul timpului, împăratul Japoniei a considerat că există numai doi români care să merite recunoașterea Castei Samurailor și a rangului imperial de Hatamoto (general). Celor doi români le-au fost înmânate săbiile japoneze Katana, făcute din fier meteoric, cu tăiș molecular.
Prima Katana meteorică a fost înmânată de către Maiestatea Sa Imperială Niponă, eroului național al României, generalul Eremia Grigorescu, autorul celebrului avertisment adresat armatei germane: “Pe aici, nu se trece!”. Din dispoziția împăratului Japoniei, sabia Katana înmânată generalului Eremia Grigorescu a fost gravată cu următorul înscris: “Voi sunteți cei care făuriți istoria Patriei!”.
Cel de al doilea român căruia Casa Imperială Niponă i-a decernat o Katana meteorică gravată s-a bucurat de o cinstire mult mai mare! Este vorba de tovarășul Nicolae Ceaușescu. Katana meteorică cu tăiș molecular purta inscripția: “Făuritorul Națiunii”. Mai mult, această sabie dăruită lui Nicolae Ceaușescu de împăratul Japoniei a fost însoțită și de o armură de general samurai completă, plus toate armele albe aferente, făurite de către cei mai mari armurieri japonezi! De ce? Pentru că “samurai” vine de la verbul “saburau” ce înseamnă “a sta alături”, adică a sta alături de popor!
Aceste două disticții acordate de împăratul Japoniei generalului Eremia Grigorescu și fostul președinte Nicolae Ceaușescu nu mai lasă loc la niciun comentariu privind realitatea relațiilor dintre România și Japonia după 1990. Dar episodul din 16 ianuarie 2018 de la București, când era pentru prima dată în istoria relațiilor diplomatice dintre cele două state când premierul nipon de atunci, Shinzo Abe, sosea în România, într-o vizită de lucru, în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia, a demonstrat că cei aflați atunci la putere n-au avut nimic în comun cu interesele României. De ce? Pentru că sub bagheta lui Klaus Iohannis, liderul PSD Liviu Dragnea l-a demis cu o zi înainte de vizita premierului nipon, Shinzo Abe, pe primul ministru de atunci Mihai Tudose din cauza fostului ministru de Interne Carmen Dan.
Efectul a fost catastrofal: premierul nipon nu a mai avut cu cine să se întâlnească la Palatul Victoria pentru că premierul Mihai Tudose fusese demis de Liviu Dragnea, fapt pentru care, Shinzo Abe, a fost obligat să-și omoare timpul mergând în pantofi prin zăpada de la Muzeul Satului.
La două săptămâni după această gafă istorică uriașă regizată de Liviu Dragnea, premierul nipon Shinzo Abe era primit în SUA cu covorul roșu la scara avionului de către Donald Trump. Aceste două imagini în oglinda timpului-cei doi români respectați în Japonia și vizita fiasco de la București a premierului nipon spun totul despre clasa politică de la noi și vizita-excursie a președintelui Klaus Iohannis în Japonia.