Klaus Iohannis participă la primul summit NATO, după înfrângerea de la șefia alianței: Sunt convins că vom lua decizii importante
În perioada 9-11 iulie 2024, Președintele României, Klaus Iohannis, va lua parte la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), desfășurată în Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Această întâlnire de anvergură are ca scop adoptarea unor decizii esențiale privind securitatea colectivă și întărirea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina.
Klaus Iohannis, la primul summit NATO cu noul șef la conducere
Unul dintre principalele obiective ale acestui summit este oferirea unei predictibilități sporite în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei. Liderii NATO vor discuta despre modalitățile prin care pot consolida și moderniza postura de descurajare și apărare colectivă, aspecte cruciale în contextul actual geopolitic.
România va avea un rol activ în susținerea pachetului de sprijin substanțial pentru Ucraina. Președintele Klaus Iohannis va sublinia în cadrul întâlnirilor faptul că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este un proces ireversibil. Mai mult, România va pleda pentru continuarea sprijinului destinat partenerilor vulnerabili ai NATO, cu un accent special pe Republica Moldova, care se confruntă cu multiple provocări de securitate.
În discursul său recent, susținut la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenței, Președintele Iohannis și-a exprimat convingerea că summitul NATO din Washington va aduce decizii semnificative pentru securitatea globală.
„Salut, în acest context, procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite față de Marea Neagră, la care și țara noastră și-a adus o contribuție. Am discutat acest subiect și cu Președintele Biden în cadrul întrevederii noastre recente de la Casa Albă.
Împărtășim viziunea comună că trebuie să întărim eforturile pentru consolidarea unității transatlantice și pentru apărarea valorilor noastre comune. Numai astfel putem oferi tuturor partenerilor din regiune o cale către pace, prosperitate și integrare euroatlantică”, a afirmat Iohannis.
Șeful statului a subliniat rolul crucial pe care îl joacă statele din regiunea Mării Negre în asigurarea securității și rezilienței acestei zone. România, în calitate de aliat și partener strategic, își va continua eforturile neobosite pentru a transforma regiunea într-un spațiu sigur, deschis și prosper.
„România este Aliatul și partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic și pentru democrație, astfel încât cetățenii să fie protejați și să aibă o viață prosperă.
Vom continua să lucrăm împreună, în baza valorilor comune, inclusiv pentru a promova importanța fundamentală a noilor tehnologii, pentru a securiza lanțurile globale de aprovizionare și pentru a consolida securitatea energetică, la nivel național și regional”, a mai afirmat Președintele Iohannis.
Programul Summitului NATO va cuprinde trei reuniuni de vârf ale Consiliului Nord-Atlantic, organizate în diverse formate, incluzând sesiuni cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din regiunea Indo-Pacific.
În plus, va avea loc un eveniment aniversar special. Pe parcursul acestor întâlniri, vor fi adoptate mai multe documente oficiale importante, printre care se numără Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina.
”Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe forţe, capabilităţi şi aranjamente de comandă şi control robuste şi eficiente, capabile să răspundă tuturor ameninţărilor. În cadrul reuniunii, România va susţine pachetul de sprijin substanţial pentru Ucraina.
Va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bucureşti din 2008 şi de la Vilnius din 2023. De asemenea, Preşedintele României va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, şi creşterea capacităţii acestora de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere.
Preşedintele Klaus Iohannis va sprijini demersul NATO de consolidare a relaţiei cu partenerii din Sud”, se mai arată în comunicat.