Klaus Iohannis, primit de Joe Biden la Casa Albă
”România stă extraordinar de bine cu 2,25% din PIB pentru apărare. Sunt mulți din NATO chiar foarte departe de 2%, în măsura în care tensiunile cresc, măsura se va relua. Trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească, altfel nu vom face față acestei situații”, a spus Klaus Iohannis atunci când s-a referit la bugetul pentru apărare.
Klaus Iohannis a vorbit despre sistemele Patriot destinate Ucrainei:
Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina. Sisteme avansate. În ultimele săptămâni e o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot. Și președintele Biden a pus în discuție și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT ce putem să oferim și ce putem primi în schimb pentru că este inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană. Este unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba. Nu este o decizie politică. … Există campanii de conștientizare, de îmbunătățire a ratei de acceptare, avem legitimitatea să sperăm că într-un viitor nu foarte îndepărtat să se rezolve această chestiune.
Klaus Iohannis a fost întrebat dacă a discutat cu Joe Biden despre dorința sa de a merge la șefia NATO.
”Aceste discuții nu se fac publice și nu mă apuc să spun ce a spus președintele Biden. Eu spun ce am vorbit eu acolo. Există riscul să nu existe consens și tocmai de aceea e foarte bine să fie doi candidați care în general sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie de competiție puternică.
Unii au spus că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea alianței. E bine să fie doi candidați, pentru că atunci e posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri și există șansa să facem să meargă lucrurile mai bine”, a răspuns președintele României.
Klaus Iohannis a postat pe rețeaua X, fostă Twitter, câteva imagini de la întâlnirea cu Joe Biden.
Președintele Klaus Iohannis a declarat la finalul întrevederii din Biroul Oval că a discutat cu Joe Biden despre modalități de a aprofunda colaborarea dintre cele două state, din NATO și de a găsi noi căi de a ajuta Ucraina, inclusiv prin facilitarea de produse agricole dinspre Ucraina spre țările de destinație.
Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România, se împlinesc 20 de ani de când România a devenit stat NATO. Am discutat cu președintele Biden despre parteneriatul strategic dintre țările noastre cum îl putem face mai puternic, pentru a face față acestui context global foarte complicat.
Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre într-un număr sporit reprezintă un factor de stabilitate nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume.
Am abordat și problema admiterii României în programul Viza Weiver, obiectivul nostru e să îndeplinim toate condițiile pentru intrarea acestui program și suntem siguri că asta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Este esențial să întărim postura pe flancul estic.
România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.
Declarațiile lui Klaus Iohannis după întâlnirea cu Joe Biden:
Președintele SUA, Joe Biden, i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru activitatea României în cadrul NATO, după 20 de ani de la aderarea țării noastre.
„Domnule președinte, bine ați venit. Bine ați revenit în Biroul Oval. Ne-am amintit pentru o clipă, înainte de a intra dumneavoastră, că pe vremea când eram senator, acum 180 de ani (președintele Joe Biden zâmbește, n. red.), am luptat din răsputeri pentru admiterea României în NATO, iar dumneavoastră ați depășit orice așteptări. Și acum 20 de ani, când am intrat în NATO, și în fiecare an de atunci, națiunile noastre au devenit doar mai apropiate, tot mai apropiate.
Și o vedem în România și în trupele americane care servesc cot la cot în NATO, inclusiv în țara dumneavoastră. Cred că sunt aproximativ 1.800 de forțe americane acolo. Vă mulțumim pentru asta. Și vedem activitatea noastră în consolidarea flancului estic al NATO. Și vreau să vă mulțumesc, domnule președinte, pentru conducerea dumneavoastră, în special în Marea Neagră. Ați fost incredibil. V-ați ridicat în picioare. Iar ajutorul pe care l-ați oferit Ucrainei este real, este semnificativ.”, a spus Biden, potrivit imaginilor transmise de Administrația prezidențială.
Klaus Iohannis, în Biroul Oval:
Avem o grămadă de probleme de discutat. Am reușit nu numai să devenim membri NATO, mulțumită vouă și altora care au luptat pentru noi, acum 20 de ani, dar am reușit și să lucrăm la relația noastră bilaterală care a devenit din ce în ce mai puternică.
Cred că am reușit de asemenea să facem legătură transatlantică mai puternică, și din punctul meu de vedere această legătură transatlantică este piatra unghiulară a modului democratic de a trăi, a valorilor și cum vedem viitorul națiunilor noastre și cum putem asigura securitatea popoarelor noastre.
Desigur, vom discuta și obiectivele care rămân de atins. Lucrăm la programul scutirii de vize, Visa Waiver, și sperăm să dea rezultate într-un timp destul de scurt.
Din păcate, cea mai mare problemă este aceea de a găsi o cale de a reinstaura pacea și de ajuta Ucraina și pe ucraineni. Vom căuta soluții pentru a sprijini Ucraina, România are rezultate bune în sprijinul Ucrainei
Trebuie să găsim soluții pentru a împiedica Rusia să câștige acest război în Ucraina și trebuie să stăm uniți și să lucrăm împreună.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.
Președintele Klaus Iohannis a ajuns marți seara la Casa Albă, unde a fost primit de președintele american Joe Biden. Întâlnirea a fost anunțată inițial pentru ora 20.30, ora României, dar a fost amânată ulterior pentru ora 21.00.
Şeful statului român efectuează o vizită de lucru la Washington, unde, în cursul zilei de miercuri, va primi Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii de la Casa Albă cei doi şefi de stat vor discuta teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale, un loc aparte având schimbul de opinii privind situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic.
Vizita preşedintelui Iohannis în SUA reprezintă un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate şi actor activ în gestionarea crizelor internaţionale şi respectat de către partenerii Alianţei Nord-Atlantice, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe Klaus Iohannis la Washington fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne.