Klaus Iohannis și Ludovic Orban, mesaj de Ziua Limbii Române: Școala nu transmite doar cunoștințe, ci formează caractere
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au transmis luni, 31 august a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române. Șeful statului a declarat că le mulțumește tuturor celor care, indiferent unde se află, „vorbesc și simt românește”.
„Un mesaj special se îndreaptă către cei care vorbesc și păstrează graiul românesc în afara granițelor. Sunt convins că nu este ușor să-și păstreze identitatea, limba și credința.
Vreau să remarc totodată eforturile făcute de profesorii de limba română din afara țării care transmit noilor generații rădăcinile moștenite din trecut și îi ajută să se definească cultural și spiritual.
Misiunea acestora este adesea grea, realizată în condiții dificile, și de aceea profesorii merită, pe lângă respectul și aprecierea noastre, și măsuri concrete care să îi susțină.
Școala nu transmite doar cunoștințe, ci formează caractere. Încurajarea lecturii, dezvoltarea caligrafiei, scrierea și rostirea corectă a cuvintelor ne dezvoltă ca oameni, ca societate și ca națiune. Limba este comoara noastră și este datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm.
La mulți ani Limbii Române și vorbitorilor ei, astăzi și în fiecare zi!”, a transmis președintele Klaus Iohannis.
Ludovic Orban: Existența unui popor înseamnă, în primul rând, a vorbi aceeași limbă
Și premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române. Liberalul susține că este important să realizăm că existența unui popor înseamnă, în primul rând, a vorbi aceeași limbă, în afara căreia nu ar fi fost posibile toate celelalte elemente de identitate: cultură, tradiții, credințe, valori comune.
„Însăși supraviețuirea noastră în istorie, într-o poziție geografică aflată la confluența unor puteri externe de neignorat, s-a datorat, într-o măsură esențială, unității de limbă, la care au contribuit de la păstori în transhumanță, poeți și povestitori anonimi, călători, negustori, preoți, până la mari cărturari și artiști ai ultimelor secole.
Mă bucur că și anul acesta, în pofida crizei sanitare, au fost organizate evenimente diverse, manifestări artistice sau de evocare a parcursului limbii române, concursuri, au fost transpuse în realitate proiecte de popularizare a limbii și culturii române. Felicit instituțiile inițiatoare și pe participanți! Pentru că memoria, creația vie și interesul pentru acestea reprezintă garanția perenității limbii și identității naționale”, a transmis Orban.
Orban: Orice cetățean al lumii, de oriunde care a învățat română sau ne iubește țara, poate fi considerat român
Orban le transmite celor din diaspora să își învețe copiii limba română, fiindcă „este un mod de a-i face să se simtă acasă nu doar în țara în care s-au născut sau au crescut, ci și în România, unde ajung poate regulat, poate sporadic, poate mai târziu, dar cu siguranță vor ajunge cândva. Și e o șansă oferită: de a se simți acasă în orice altă comunitate românească din lume”.
„În numele Guvernului României și al meu personal, îi salut cu prietenie pe toți cei care sărbătoresc astăzi limba română! Pentru că, deși suntem cetățeni ai întregii lumi, prin efectele globalizării, personalitatea românească distinctă este conturată de tot ceea ce a creat limba națională, de-a lungul istoriei, în spațiul și spiritul nostru. Și mai cred că orice alt cetățean al lumii, de oriunde, care a învățat română sau ne iubește cultura, țara, felul de a fi, poate fi considerat român”, a transmis premierul.