”Kremlin Leaks”, scurgere de informații secrete de la Moscova! S-a aflat cum îi manipulează Putin pe ruși și cât îl costă
O serie de documente secrete din Rusia ar fi fost făcute publice pe un site din Estonia! Documentele arată câți bani a investit Moscova pentru ca Vladimir Putin să câștige un nou mandat de președinte, dar și cum îi manipulează șeful statului pe ruși.
”Kremlin Leaks”! Așa a fost denumită scurgerea de informații secrete de la Moscova! Acesta date au fost pubiocate de site-ul eston Dlfi, iar documentele arată cât au investit autoritățile de la Moscova în alegerile prezidențiale pentru ca Vladimir Putin să mai câștige un mandat.
”Kremlin Leaks”, scurgere de informații secrete de la Moscova
Documentele făcute publice de site-ul eston mai arată și cât costă propaganda lui Vladimir Putin și cum îi ține captivi pe ruși președintele Rusiei. Este o manipulare în masă, care s-a extins acum în așa-zisele noi teritorii din Ucraina.
Kremlin-ul a alocat un buget de peste 1,1 miliarde de euro în vederea alegerilor prezidenjţiale, războiului informaţional şi supravegherii şi integrării ”noilor regiuni ruseşti”, zonele ocupate de către Rusia în Ucraina.
”Aceste documente sunt importante din două motive. În primul rând pentru că ele confirmă exact felul în care (Kremlinul încearcă) să remodeleze întreaga ideologie a statului rus. În al doilea rând, ele arată cum se pune în aplicare acest lucru la nivel microeconomic”, declară un analist de la site-ul de investigaţii Vsquare, Mark Galeotti, care a participat la dezvăluirea acestor documente.
Putin luptă în ”războiul informației”
Putin știe cât de importantă este manipularea, așa că a alocat 631 de milioane de euro pentru ceea ce administraţia Putin numeşte ea însăşi ”războiul informaţiei”.
Documentele dezvăluie astfel că propagandistul prezentator de televiziune şi radio Vladimir Soloviev a primit aproximativ 15 milioane de euro în 2023 pentru a ataca Occidentul. În 2024, puterea rusă îi promite dublu.
”Kremlin Leaks” detaliază de asemenea locul important atribuit cinematografiei, serialelor şi emisiunilor de televiziune în acest ”război informaţional”, înaintea alegerilor prezidenţiale.
Internetul, controlat
Kremlin-ul a alocat sume importante de bani pentru a ține sub supraveghere noile zone anexate. Un sistem de blocare a Internetului este finanţat de către Guvern, atât în vederea alegerilor prezidenţiale, cât şi în vederea controlării informaţiilor în zonele ocupate.
Acest sistem, al cărui acroniom rus este ASB, a primit zece milioane de euro în 2023 în vederea finanţării a numeroase echipamente dedicate ”opririi difuzării unor informaţii interzise, blocării unor conţinuturi interzise în noile teritorii, asigurării funcţionării segmentului rus de Internet, opririi ameninţărilor şi atacurilor din afară”.
Alte pretinse ONG-uri au primit fonduri pentru a-i supraveghea pe tinerii ucraineni. Un organism ar controla, astfel, peste 52 de milioane de profiluri pe reţele de socializare ale locuitorilor zonelor ocupate din Ucraina, iar 1,6 milioane dintre ele, considerate periculoase de către autorităţile ruse, sunt supravegheate în mod constant.