Managerul Spitalului Universitar: La 500 de decese pe zi, România pierde un sat
O comparație cum rar s-a auzit a fost făcută de managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, care a spus că România pierde în fiecare zi un sat, în condiţiile în care numărul de decese de COVID-19 este de 400-500 de oameni în fiecare zi.
În acest context, medicul a făcut apel la imunizare, într-o conferinţă de presă organizată la Biblioteca Naţională, acolo unde are loc „Maratonul Vaccinării pentru viață”.
„Este un număr foarte mare de decese, mai mare decât în valurile precedente. Gândiţi-vă că România, astăzi, la 400-500 de decese pe zi, pierde în fiecare zi un sat. 400-500 de oameni înseamnă o comunitate. Într-o săptămână România va ajunge să piardă o comună – 3.000-3.500 de oameni – şi aşa raţionamentul poate merge mai departe. Cum oprim lucrul acesta? Îl oprim prin vaccinare.
Momentul că această depopulare prin indiferenţă, prin necunoaşterea unor neadevăruri corecte, ştiinţifice trebuie să ia sfârşit. Noi trebuie să susţinem vaccinarea ca o modalitate de a ne bucura alături de cei din jurul nostru, dar mai mult decât atât, cred că a venit momentul să înţelegem că în felul acesta îi protejăm şi pe cei nevinovaţi care sunt în jurul nostru, care sunt vaccinaţi şi care pot să interacţioneze în felul acesta cu un virus care nu este unul deloc blând, ci unul imprevizibil. Cred că este momentul să realizăm că vaccinarea este singura dovadă de a fi un bun cetăţean”, a spus Cătălin Cîrstoiu, într-o conferinţă de presă organizată la Biblioteca Naţională.
Un număr de 1.600 de persoane s-au vaccinat până în prezent, sâmbătă, la centrul de vaccinare de la Biblioteca Naţională organizat în cadrul Maratonului Vaccinării pentru Viaţă, unde s-au format cozi încă de dimineață.
„Aici s-a ajuns la 1.600 de administrări de vaccin. Nu este prea mult, dar nu avem un target. Avem nevoie ca fiecare persoană care vine să se vaccineze”, a declarat rectorul UMF „Carol Davila”, prof. dr. Viorel Jinga, într-o conferinţă de presă.
„Fiecare persoană care vine să se vaccineze va proteja celelalte persoane care încă sunt nevaccinate şi se va proteja pe el în aşa fel încât să nu ajungă să aibă de-a face cu terapia intensivă. (…)
Din fericire, nu am avut niciun fel de incidente sau accidente, nici la maratoanele trecute, nici până în clipa de faţă, iar statistica astăzi ne spune că sunt miliarde de oameni vaccinaţi, dar reacţiile adverse severe sunt extrem de neîntâlnite în această campanie de vaccinare”, a spus Şerban Bubenek, care a făcut apel la vaccinare.
„Din punct de vedere al cardiologului, ultimele trei-patru-cinci săptămâni s-au caracterizat prin trei cuvinte: dezastru, deces şi epuizare. De ce dezastru? Fiindcă am avut peste 100 de pacienţi pozitivi şi, aşa cum ştiţi, bolile cardiovasculare cresc riscul de infecţie şi riscul de forme severe. Din cei peste 100 de pacienţi pozitivi, doar doi au fost vaccinaţi.
Atât, doi pacienţi vaccinaţi care au făcut COVID. Toţi ceilalţi au fost nevaccinaţi, iar cei care au fost vaccinaţi au făcut formă uşoară şi au plecat acasă repede. De ce deces? Fiindcă din cei 100 rata de deces a fost imensă şi, aşa cum ne aşteptăm la pacienţii cu comorbidităţi carvio-vasculare, rata de deces este foarte mare, iar aceşti pacienţi este obligatoriu să se vaccineze”, a explicat medicul cardiolog, prof. dr. Dragoş Vinereanu, potrivit Digi24.
Medicii au mai făcut un apel şi ca acele persoane care se testează acasă şi ies pozitive să raporteze acest lucru, conform legii.