La Brașov, șpaga pentru un permis auto ajunge la 5.000 de euro. Candidatul se mută, timp de un an, în orașul de sub Tâmpa
„Fabricile de permise auto” continuă să fie o afacere prosperă, polițiștii și instructorii auto care își dau mâna pentru a obține șpăgi consistente pentru fraudarea examenului nefiind deloc impresionați de anchetele procurorilor și pedepsele date în cazurile de corupție de la Serviciile de Permise Auto din Pitești, Suceava, Călărași, Galați, etc.
Polițiștii anticorupție din Brașov și Galați au descoperit o nouă metodă de fraudare a concursului pentru obținerea permisului auto prin introducerea în sala de examen a unui fals candidat care le „suflă” candidaților protejați răspunsurile la chestionar.
În acest caz este o noutate și nivelul șpăgii, între 2.500 și 5.000 de euro, cu mult mai mare decât tariful de 1.000 de euro pe care l-au plătit pentru un permis maneliștii, sportivii și politicienii care și-au cumpărat permisele de la Serviciul de Permise Auto din Pitești.
În urmă cu două zile, polițiștii din cadrul DGA Brașov și DGA Galați sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și cu sprijinul Inspectoratelor Județene de Jandarmi din Brașov și Galați și al „mascaților” de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanța, au efectuat 6 percheziții domiciliare la polițiști, instructori auto și școli de șoferi din Brașov și Galați și au reținut 14 persoane pentru audierile într-un dosar de fraudare a examenului pentru obținerea permisului auto.
Prima condiție: candidații care voiau un permis auto pe șpagă, trebuiau să se mute timp de un an în județul Brașov
Dacă în alte cazuri se lucra pe principiul „dai banul, iei marfa”, gruparea de la Brașov și Galați avea un scenariu lucrat cu minuțiozitate. Spre exemplu, candidatul la permisul auto luat pe șpagă trebuia să se mute la Brașov și să își păstreze domiciliul acolo timp de un an, ca să nu dea de bănuit că s-a mutat în orașul de sub Tâmpa cu prilejul examenului.
„Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în perioada 2013 – 2020, persoane fără calitate specială, cu sprijinul mai multor școli de șoferi, contra unor sume de bani, își stabileau reședința pe o perioadă de un an în județul Brașov, cu scopul de a parcurge cursurile unor școli de șoferi și ulterior acestui fapt să poată participa la proba scrisă pentru a obține permisul de conducere în mod fraudulos”, se spune în comunicatul DGA.
Noua metodă: în sala de examen este introdus un fals candidat, care le „suflă” protejaților răspunsurile la chestionar
Elementul de noutate în fraudarea examenului pentru permisul auto este apariția unui personaj care asigura succesul la proba teoretică, la care există cel mai mare risc de a „pica” examenul, pentru că la „traseu” lucrurile se rezolvă mai simplu cu ajutorul examinatorului, carte poate trece cu vederea erorile și lipsa de îndemânare a viitorului șofer. Falsul candidat înscris la proba teoretică le indica candidaților protejați răspunsurile corecte la chestionar.
„În ziua derulării probei teoretice la examenul propriu–zis, era prezent un candidat fals, înscris legal, iar care pe timpul examenului teoretic, le comunica candidaților răspunsurile corecte”, se mai precizează în comunicatul DGA.
Au fost reținuți 6 membri ai grupării, care ar putea ajunge în arest preventiv
Potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului Brașov, „cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, cumparare de influență și trafic de influență, în legătură cu obținerea permiselor de conducere auto”.
Procurorul de caz a emis ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pentru 6 suspecți, aceștia urmând să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.
Șpaga pentru permisul auto a crescut la 2.500 – 5.000 de euro. La Pitești era de 500 – 1.000 de euro
Lipsa de eficiență a Poliției, Parchetului și instanțelor judecătorești în combaterea corupției la obținerea permiselor auto este dovedită de proliferarea acestor cazuri și de creșterea tarifului șpăgilor pentru obținerea unui permis.
La Brașov, un permis auto costă câteva mii de euro: „sumele de bani oferite de cei care doreau să obțină în mod fraudulos permisul de conducere erau cuprinse între 2.500 – 5.000 de euro pentru fiecare permis obținut”, se spune în comunicatul DGA
În celebrul caz de corupție de la Serviciul Permise Auto din Pitești, cei care voiau să obțină permisul fără examen luau legătura cu un prieten al polițiștilor, după care, în schimbul unei sume cuprinse între 500 si 1.000 de euro, erau ajutați să devină posesorii unui permis auto. Cel mai scump era permisul pe care urma sa îl primească un analfabet, care costa până la 3.000 de euro.
La Galați, tariful șpăgii începe de la 100 de lei, o sticlă de băutură, alimente sau cosmetice
În timp ce la Brașov se percep sume de până la 5.000 de euro, la Galați nivelul șpăgilor era la un nivel comparabil cu cel de la Pitești.
În luna februarie 2022, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Mitică Petcu, comisar-şef în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. În total, Petcu avea 16 fapte de luare de mită.
Alte trei persoane care l-au mituit pe poliţist au primit pedepse între un an şi 6 luni şi 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.
Procurorii au stabilit că polițistul șpăgar își primea șpăgile numai la biroului său de la Serviciul Permise Auto și nu avea preferințe, primind orice. Pentru a-i asigura unui candidat succesul la proba practică, Petcu a primit „o sumă de bani formată din bancnote în cupiură de 50 lei (disimulate într-un plic)” și a încasat numai 100 de lei pentru o reexaminare la re-obținerea permisului auto. Dar a mai luat și șpăgi constând în alimente, băuturi alcoolice sau cosmetice.
„Acţionând în mod repetat (prin 16 acte materiale de executare), în perioada 16.01.2020 – 06.03.2020, ofiţerul de poliţie a primit de la diverse persoane, în mod direct şi pentru sine, respectiv de fiecare dată în incinta biroului nr. 5 din sediul serviciului, diverse sume de bani (unele în lei, altele în euro), o sticlă de băutură alcoolică, produse alimentare şi cosmetice , în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu”, se spunea în comunicatul Parchetului.
Din moment de Curtea de Apel Galați a „pedepsit” 16 fapte de luare de mită cu 3 ani de închisoare cu suspendare, evident că o astfel de sentință încurajează funcționarea „fabricilor de permise auto”.