La Buzău, micul și berea au dat candidații câștigători la locale

Publicat: 12 iun. 2024, 10:42, de Vlad Stefan Orjan, în OPINII , ? cititori
Exclusiv
La Buzău, micul și berea au dat candidații câștigători la locale

În zilele premergătoare votului, dar și în ziua scrutinului, am avut ocazia să mă plimb prin județul Buzău, fieful politic al lui Marcel Ciolacu, pentru a descoperi rețeta succesului PSD. Rezultatul acestei incursiuni a fost revelator și, în același timp, dezolant: micul și berea au fost armele principale ale campaniei electorale.

De la primele ore ale dimineții, barurile erau deja pline de oameni turmentați, animându-se în așteptarea promisului tratament. Aceștia au fost ademeniți cu băutură gratuită, dar condiționată: doar după ce își exprimau votul. La Țintești, localitatea de origine al primarului Buzăului, Constantin Toma, atmosfera de petrecere era bine orchestrată. La vizita lui Marcel Ciolacu, PSD-ul a montat o scenă unde artiști locali au cântat, oferindu-se bere și mici gratis tuturor participanților.

Această strategie nu s-a limitat doar la Țintești. Cu câteva zile înainte de vot, un cort mare a fost ridicat în comună, unde petrecerea pomenii electorale a continuat nestingherită. Nu era doar o simplă coincidență că această ospitalitate debordantă apărea în proximitatea alegerilor.

În Puiești, o altă comună buzoiană, barul local era plin de susținători turmentați, care scandau frenetic pentru partidul ce le-a oferit băutură – PNL. Imaginea era greu de privit fără un sentiment de tristețe și revoltă. Oameni care ar trebui să fie votanți informați, participând activ la viața politică a comunității, erau în schimb reduși la niște instrumente manipulate prin alcool și doi sau trei mici.

Acestea sunt realitățile dure ale democrației românești de astăzi. Un sistem în care rețeta succesului electoral nu este legată de proiecte, viziune sau competență, ci de capacitatea de a oferi „cadouri” electorale. Fie că este vorba de mici sau bere, sau alte forme de mită mascată, aceste tactici îngropă adevărata esență a democrației.

Este o imagine a unei țări unde, în multe locuri, persoanele deschise la minte și bine informate sunt eclipsate de masele manipulate prin practici demne de alte vremuri. Într-o astfel de țară, ajung în funcții persoane care nu au trac în fața celor deschiși la minte, ci în fața celor a căror voință poate fi cumpărată.

Întrebarea rămâne: cât timp va mai fi această rețetă câștigătoare? Și, mai important, când vom începe să vedem o schimbare reală, în care voturile sunt câștigate prin merit, nu prin momeală? Până atunci, Buzăul și multe alte locuri din România rămân captive într-un cerc vicios de promisiuni deșarte și petreceri electorale efemere.