Pe pagina BVB poate fi accesat ,,Asistentul virtual Q”. Te învață cum să investești. Bursa, în continuare prăbușită
Aplicația ,,Asistentul virtual Q” poate fi accesată pe platforma Bursa de Valori București (BVB), facilitate care se adresează publicului larg, cu informații cum pot fi făcute investiții la BVB.
Fereastra Q se deschide la momentul în care este accesată pagina de internet a BVB, iar facilitatea este interactivă. Persoanele care o accesează pot pune și întrebările legate de investiții, pe lângă informațiile de bază oferite de Q.
Bursa de Valori București (BVB) a continuat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, evoluțiile negative, după ce a început săptămâna prost, cu indicii în totalitate pe roșu, luni, și marți. Ringul nu își revine. Toți traderii vor să vândă, si lansează ordine pentru prețuri mici, dar nu este nimeni interesat să cumpere.
Euforia pieței n-a durat mult. După o revenire anemică, cu câțiva indici pe verde, la jumătatea zilei ringul s-a prăbușit, cu indicii în integralitate pe roșu.
Principalul indice al pieței, BET, era în scădere cu 0,05 la sută, până la 17.437,21 puncte.
Rulajul era de 3.044.215,99 lei (612.271,92 euro), la un volum de 1.325.712 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în minus cu 0,03 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,06 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 0,04 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în minus cu 0,14 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 0,05 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere cu 0,10 la sută.
Brokerii se întreabă: De ce noi scădem când alţii cresc? Cât mai durează decuplarea Bursei de Valori Bucureşti de alte pieţe? Gabriel Aldea, Investimental: Este o perioadă bună de cumpărare de acţiuni.
Unii investitori au acum o abordare mai precaută după raportarea creşterii economice de doar 0,7% în prima jumătate din 2024, când aşteptările începutului de an erau pentru o creştere mai mare. Pe de altă parte, preţurile mai mici ale acţiunilor pot reprezenta o oportunitate bună de achiziţie. Bursa de Valori Bucureşti trece acum prin cea mai importantă corecţie din ultimii doi ani.
Gabriel Aldea, şeful brokerilor casei de brokeraj Investimental, consideră că decuplarea Bursei de Valori Bucureşti de alte pieţe, în sensul în care indicele BET este pe minus în ultima perioadă în timp ce alţi indici bursieri din afară cresc şi chiar ating maxime, reprezintă o oportunitate de cumpărare de acţiuni la preţuri reduse pentru investitorii pe termen lung.
„În mod clar sunt câteva elemente caracteristice ale pieţei noastre şi cred că două ar fi importante“, explică el decuplarea, pentru ZF.
„Primul este legat de o aşteptare a pieţei cu privire la anumite ajustări fiscale anul viitor, după alegeri, aspecte despre care se tot discută şi de care investitorii sunt conştienţi“.
Al doilea element, spune Aldea, are legătură cu actualul context macroeconomic în condiţiile problemei cu deficitele gemene – cont curent şi bugetar. Comentariile şi emisiunea integrală ale lui Gabriel Aldea pot fi urmărite pe zf.ro, Facebook şi Youtube.
Wall Street – prin prisma evoluţiei indicelui bursier Dow Jones – a închis pe 17 octombrie la maximul istoric de 43.077 de puncte, iar S&P500 a atins zilele acestea un nou record, la fel şi DAX de pe bursa de valori din Germania. Însă la Bucureşti indicele are minus 6% din maximul din iulie 2024. Indicele BET are minus 0,3% în ultima lună, în timp ce S&P500 are plus 3,7%, DAX plus 3%, iar Dow Jones plus 3,5%, arată datele agregate din piață.
„Este o perioadă foarte bună de a face achiziţii, pentru că le faci la preţuri mai mici iar pentru un orizont de timp pe termen lung nu interesează prea mult dacă piaţa scade mai mult sau mai puţin“, spune Aldea. Dar lichiditatea scăzută cum poate fi explicată?
„Sunt perioade când cumpărătorii sunt mai activi. Sunt perioade când vânzătorii sunt ceva mai activi, mai prezenţi în piaţă. Ce e mai bine să faci depinde de profilul tău de investitor. Dacă ai o abordare mai speculativă, dacă ai expunere mare în piaţă, probabil că este bine să fii prudent şi să ai şi o componentă de cash în perioada asta“.
Alte comentarii, după deschiderea de vineri
► Atunci când creşterea economică nu mai este la nivelul aşteptărilor şi mă refer aici la creşterea pe prima jumătate a anului, deja se aprind nişte beculeţe la anumiţi investitori care îi determină să aibă cel puţin o abordare mai mai precaută.
► Evident că sunt unii investitori mai sofisticaţi, care au abordare mai speculativă, care îşi marchează profiturile, pentru că din toamna lui 2022 până în iulie anul ăsta, indicele BET-TR a crescut cu aproape 100%
► Este normal ca anumiţi investitori mai sofisticaţi să-şi marcheze anumite profituri în ideea în care fie îşi reduc expunerea, fie se protejează de o eventuală perioadă de ajustare, de corecţie, de scădere.