La Casa de Comerț Unirea au început să zăngăne cătușele. Fosta șefă a fost reținută de DNA
Fosta șefă de la Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA, Mariana Cotoi a fost reținută, miercuri noapte, de anchetatorii DNA care o acuză de fapte de abuz în serviciu.
Alte trei persoane au fost reținute alături de aceasta, în legătură cu delapidarea societății cu capital de stat fondată în vremea fostului lider PSD Liviu Dragnea, au informat surse judiciare.
Aceleași surse afirmă autorului că dosarul ar avea la bază o serie de denunțuri depuse de persoane fizice, întreprinzătoare, care s-au lovit de mecanismul infracțional presupus dezvoltat de către fosta șefă a centrului.
Concret, transmit sursele arătate, în 11.07.2024, la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA ar fi fost înregistrate denunțurile a două persoane, soț și soție, cu același conținut, prin care s-a solicitat efectuarea de cercetări față de Cotoi Mariana, care în anul 2023 a ocupat funcția de director general al Societății Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” – S.A., și a unui administrator al unei societății, „sub aspectul unei situații de fapt care ar putea fi calificată juridic ca realizând elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit„.
Incredibila suveică creată de Mariana Cotoi și acoliții săi
În esență, arată sursele, din cuprinsul actului de sesizare rezultă că la începutul lunii ianuarie 2023, în contextul comerțului cu carne pe care îl desfășura firma sa, unul dintre denunțători l-a cunoscut pe administratorul unei alte societăți, care i-a propus să se ocupe de vânzarea produselor societății, în schimbul unui comision din valoarea facturii.
„După o săptămână de la această discuție, i-a spus denunțătorului că avea o relație foarte bună cu Cotoi Mariana, care ocupa funcția de director general al Societății Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” – S.A. și că putea aduce carne de porc din Spania și Danemarca la prețuri foarte bune printr-o terță firmă, pe care să o vândă către Casa Unirea și să încaseze banii într-un termen foarte scurt, iar ulterior să achiziționeze aceeași marfă de la Casa Unirea, dar cu un termen de plată de 60 zile. Destinatarii cărnii urmau să devină alte firme din România.
Denunțătorul a acceptat propunerea, încheind la 23.01.2023 un contract cu Casa Unirea, iar la 27.01.2023 a comandat telefonic primele produse.
Casa Unirea a emis prima factură în data de 01.02.2023, însă produsele nu au fost livrate niciodată, iar la momentul împlinirii termenului de 60 zile, în care trebuia făcută plata, i-a spus denunțătorului să factureze către firma intermediarului produsele ce făceau obiectul facturii emisă de Casă Unirea, susținând că marfa a fost vândută de el, fiind procesată la abatorul pe care îl avea închiriat în localitatea Dumbrăvița, jud. Timiș”, mai spun sursele.
Firele afacerii se întind până în Spania
În aceast mod, „până în data de 05.10.2023, Casa Unirea a emis un număr de 21 facturi, cea din urmă societate refacturând toate produsele către o altă firmă (ultima factură în data de 10.10.2023), de fiecare dată comenzile către Casa Unirea fiind transmise, de către denunțător, la solicitarea intermediarului”.
În luna iunie 2023, spun sursele citate denunțătorul ar fi sunat-o pe Mariana Cotoi și i-ar fi explicat că firma nu aducea marfa conform înțelegerii și că o vinde la alte firme, spunându-i că nu dorea să mai colaboreze, „iar aceasta i-a comunicat că pe ea nu o interesează atâta timp cât intermediarul plătea facturile și i-a cerut denunțătorului să continue colaborarea, ceea ce s-a și întâmplat”.
„În luna august, Barbu Bogdan – Nicolae a procurat două scrisori de garanție emise de Point Bank în favoarea Casei Unirea pentru a garanta operațiunile cu societățile în discuție, fiind predat de către denunțător și un bilet la ordin avalizat. În aceeași împrejurare, s-a discutat cu Cotoi Mariana și finanțarea de către Casa Unirea a achiziției de către o altă firmă de furaje și animale.
În luna octombrie 2023, denunțătorul a avut o întâlnire cu Cotoi Mariana spunându-i că nu mai dorea să continue operațiunile și să denunțe scrisoarea de garanție pentru a încasa banii. Ulterior, a aflat că scrisoarea de garanție nu putea fi decontată, fapt pentru care a discutat cu intermediarul, care a susținut că urma să rezolve cu o altă scrisoare de garanție bancară, dar că avea nevoie de bani să plătească asigurarea în valoare de 325.000 euro, cerându-i să îi dea în schimb un număr de patru camioane cu tauri ce aparțineau societății.
Din hora de la Unirea nu se putea ieși
În dosar se mai arăta că în luna ianuarie intermediarul i-ar fi spus denunțătorului „ că ar fi vorbit cu Cotoi Mariana ca aceasta să nu introducă la plată biletele la ordin emise în numele societăților cu care lucrau și să aștepte ca firma din Spania să încaseze un împrumut de 15.800.000 euro, împrejurare în care ar fi fost emis un alt bilet la ordin cu scadența în luna martie 2024”.
„Denunțătorul nu a efectuat nicio plată, iar în cursul lunii aprilie 2024, intermediarul i-a comunicat că nu a putut rezolva obținerea împrumutului, deși ar fi realizat unele demersuri inclusiv la bănci din România, dar că urma să se ducă în Londra la Banca Barclays pentru a rezolva o linie de credit. I-a spus că pentru obținerea acestei linii de credit mai avea nevoie de 54.000 euro, cerându-i să îi mai dea un camion cu tauri și să vorbească cu cineva să îi dea și banii până încasa el. Astfel, printr-o altă societate interpusă s-a transferat suma de 54.000 euro.
După aproximativ 9 zile, a fost trimis un camion să încarce taurii, însă aceștia nu au fost livrați până când intermediarul nu a restituit cei 54.000 euro și a plătit 20.000 euro din ultima factură”, spun sursele. Se mai arată în cele două acte de sesizare, că, din discuțiile pe care denunțătorii le-ar fi avut că un angajat al uneia dintre societățile implicate ar fi aflat că după ce firma a încasat de la Casa Unirea contravaloarea celor 21 facturi, pentru care marfa nu a fost livrată niciodată, intermediarul a direcționat sumele de bani către firmele acestuia din Spania, deși marfa nu a ajuns niciodată în România”.
De asemenea, cei doi denunțători au mai arătat că ar fi aflat de la o persoană că firma cu care au intrat în afaceri a aruncat mari cantități de carne, pentru că s-a stricat.
Unul dintre denunțători a mai arătat și că, într-o altă ocazie, în timpul unei discuții pe care a avut-o tot cu intermediarul cu privire la Cotoi Mariana, acesta i-a spus că „m-am săturat câți bani i-am dat și ea tot face presiuni pe mine..”.
Acum DNA a declanșat cercetările și a intrat pe firul operațiunilor subterane presupus a fi fost derulate în vremea conducerii societății cu capital de stat de către Mariana Cotoi. Având în vedere amploarea afacerilor, este de așteptat ca ancheta să dureze și să urmeze și alte rețineri.