La cât a ajuns să coste apa, o să ajungem să o bem cu paiul!
Românii își pierd gustul pentru apa îmbuteliată în fața celei de la chiuvetă, arată cel mai recent studiu realizat de o companie de cercetare și marketing. Dar, procentul celor care cred că apa de la chiuvetă poate fi băută direct a crescut de la 30% în 2021, la 38% în 2023. Ba mai mult, oamenii în vârstă de peste 56 de ani au fost cei mai încrezători, cu 51% dintre ei declarând că pot bea apa direct de la chiuvetă fără să le fie afectată sănătatea.
Indiferent ce am face, noi românii, tot împotriva curentului suntem și, uite așa supăram oficialii europeni, dar și militanții aprigi pentru mediu. După ce am fost sfătuiți să facem duș doi câte doi, după ce ni s-a explicat în scris și cu imagini ajutătoare cum să ne spălăm pe mâini și altele, noi ne împotrivim tuturor regulilor pentru că… vorba aia – “fiecare cu bugetul lui, taică!”.
Posibil ca acum, Ursula Von der Leyen suspină la gândul că nu are nicio postare în palmaresul ei, în care să ne arate cum s-ar putea bea apa de la robinet, cu calm, în liniște și cu paiul. Da, cu paiul, dar nu cel din plastic! Ferească Dumnezeu! Obligatoriu, din carton! Și, nu orice fel de carton, numai reciclabil! Păi, ce ar fi spus Greta, dacă ar fi prins-o pe Ursula cu paiul din plastic? Vă dați seama? Tragedie, nu alta!
Acum însă, revenind pe plaiurile noastre mioritice, faptul că românii încep, treptat-treptat, să renunțe la apa îmbuteliată în favoarea celei de la robinetul strămoșesc, nu este o surpriză. Singurul lucru pe care analiștii nu l-au brodit este cauza acestei schimbări: pentru români, experiența anterioară cu un brand de apă îmbuteliată sau promisiunile menținerii unei sănătăți mai bune, contează mult mai puțin decât prețul per sticlă.
Majorarea, deloc neglijabilă, a prețului pentru apa îmbuteliată a fost resimțită din ce în ce mai acut în ultimul an. Întrebarea pe care și-o pune cetățeanul neaoș al patriei noastre este: dau bani mai mulți pe apă sau pe medicamente? Desigur că, majoritatea răspunde cu “medicamente”, populația României fiind demult obișnuită să facă pe zi mai multe drumuri la farmacie decât la toaletă.
Ca românul nu-i niciunul!
Unii ar spune că suntem un popor de bolnavi; noi am spune că nu ne este frică de boală pentru că ne blindăm cu medicamente. Și, atunci românul își permite să râdă în față apei de la robinet, care l-ar putea îmbolnăvi. În istoria noastră, nu de multe ori am fost nevoiți să ne retragem din fața invadatorilor și să otrăvim fântânile, pentru ca aceștia să nu le poată bea apa fără a suferi consecințe dezastruoase. După ce cotropitorii au trecut, noi am revenit la aceleași fântâni, pe care istoria nu ne spune cum le-am readus la starea inițială, cu apă potabilă. Așadar, principalul este ca apa să fie ieftină și multă; ce conține, asta este o altă poveste!
Am discutat și noi cu un eșantion reprezentativ de români, rugându-i să ne spună dacă preferă apa îmbuteliată sau cea de la robinet și de ce. Iată câteva dintre răspunsurile lor:
Marian T, 24 de ani, un obișnuit al sălii de fitness: “ Io beam apă d-aia la sticlă de plastic. S-a scumpit rău, nu mai îmi permit, așa că vin cu sticla de 0,5 pe care am cumpărat-o acu’ vreo trei luni și pe care o umplu dimineața de la robinetul din bucătărie. La sală, dacă transpir mai mult și se cam termină apa din sticlă, dau o fugă până la toaletă și o mai umplu o dată, fără să mă vadă nimeni. Principalul e să creadă fraierii din jur că apa e ce scrie pe sticlă. Deși, io cred că toți fac la fel.”
Ana-Maria L, 33 de ani, corporatistă: “ Mai cumpăr câte o sticlă o dată la începutul fiecărei săptămâni, schimbând de fiecare dată marca de apă plată. Este un obicei de-al meu, ca să nu creadă colegele de birou că nu sunt deschisă la nou. Acum, de când s-au scumpit toate, o iau și eu pe cea mai ieftină, că doar nu ruginesc. Și da, îmi umplu în general sticla la robinet, atunci când la birou rămânem fără apă la dozatoare. Aaa, abia acum îmi dau seama de ce asta a început să se întâmple din ce în ce mai des…”
Dumitru M, 67 de ani, pensionar : ”Astea-s mofturi, dom’le! Cum să cumperi mai scump apă pe care ți-o pun unii în sticle, că doar și ei tot de la un robinet o iau, hai să fim serioși! Io beau de 67 de ani numa’ de la robinet și de câte ori îmi fac analizele de urină, totul iese perfect. În plus, ce boală credeți că se mai prinde de mine, după ce am trecut prin radiațiile de la Cernobîl, pandemia cu Covid și vaccinurile lu’ Arafat?”
Oricum ar fi, că bea apă de la robinet sau îmbuteliată, românul le va supăra și pe mai departe pe Ursula Von der Leyen și pe Greta Thunberg, care s-au dat de ceasul morții să ne explice cum să consumăm mai puțină apă. Singura zonă din România care ar putea să le fie pe plac celor două, ar fi în arealul Vasluiului, unde apă se bea doar foarte rar, preferate fiind băuturile cu grade alcoolice.