La ce ajută implementarea certificatului verde? Explicațiile coordonatorului campaniei de vaccinare
Implementarea certificatului verde în locurile neesențiale a provocat vâlvă în România, fiindcă rata de vaccinare la noi în țară este extrem de mică față de alte state. Totuși, acest document este de mare ajutor, spune Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că implementarea certificatului verde este cu atât mai necesară cu cât s-a dovedit faptul că această măsură a dus la creșterea ratei de vaccinare, la nivel european. Mai clar, rata de vaccinare a crescut de la 50-55 la sută la peste 75 la sută.
„În toate țările europene am văzut că a fost undeva în perioada de vară o aplatizare a ratei de vaccinare. Or, din acest punct de vedere, era evident că trebuiau luate măsuri suplimentare, pentru că doar prin comunicare, doar prin informare este foarte greu să atingi o rată de vaccinare de peste 70, 80, 90 la sută, cum s-a întâmplat în Portugalia”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Până la sărbători, într-o perspectivă realistă, rata de vaccinare în România ar putea ajunge la 50 la sută din populația eligibilă, vaccinată cu cel puțin o o doză, dar focusul ar trebui să fie populația vulnerabilă – cei în vârstă, cei cu afecțiuni cronice, spune Valeriu Gheorghiță. C
Certificatul digital nu rezolvă însă problema persoanelor de peste 80 de ani, a recunoscut el. Pentru acești oameni este nevoie de alte măsuri și cea mai importantă ar fi discuția om la om, consideră coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.