La ce preț ajunge un kilogram de căpșuni. Fructele adorate de români, un lux în 2025
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/06/capsuni.jpg)
Prețul unui kilogram de căpșuni la tarabe ar putea ajunge la 100 de lei
Căpșuni mai scumpe decât mielul de Paște! Pentru un kilogram de căpșuni de la producători, românii trebuie să plătească 55 de lei. Prețul este cu 25 de lei mai mare, comparativ cu anul trecut. Însă, atunci când ajungem la tarabe, căpșunile pot costa chiar și de două ori mai mult. În 2024, căpșunile se vindeau la 30 de lei\kg, susțin producătorii.
„Anul trecut le-am vândut cu 30 lei/kg. A fost primăvara foarte geroasă și am avut mult de muncă pentru a le crea condiții. Le acopeream cu 3 rânduri de agril, cu tunuri de căldură ca să nu se ducă florile”, a spus într-un interviu Cristian Tecșilă, unul dintre producători.
Prețul acestora va mai scădea și va fi mai accesibil pentru mai multă lume. Agricultorii cred că fructele vor ajunge în piețe în primele două săptămâni din luna mai, iar oferta mare ar putea influența prețul.
În general, fructele românești sunt mai scumpe la mijlocul primăverii decât cele de import, din cauza faptului că sunt mai greu de găsit. Așadar, acest lucru îl demonstrează și prețul cu care se vinde un kilogram de căpșuni românești. Prețurile scad, de obicei pe măsură ce ne apropiem de vară. În iunie anul trecut un kilogram de căpșuni a ajuns să coste 15 lei, fapt care s-ar putea întâmpla și în vara lui 2025.
Vezi și: 70% dintre culturi, distruse de ger! Se anunță prețuri exorbitante la legume și fructe
Beneficiile căpșunelor
Căpșunile sunt foarte gustoase și au puține calorii. Astfel, cura de căpșuni are rolul de a ne menține sănătoși și, mai mult decât atât, consumul acestora nu îngrașă. Aproximativ 150 de grame de căpșuni conțin doar 50 de calorii.
Bogate în vitamine, acestea au o mulțime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, conțin și acid folic fier, calciu, magneziu și fibre, care ajută în procesul de digestie.
Totodată, antioxidanții din căpșuni pot ajuta la prevenirea cataractei, o afecțiune care, în stadii evoluate, poate cauza orbire.